Απεργία στα μέσα μεταφοράς: Χωρίς μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους - Προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη

Με τεράστια υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν οι οδηγοί σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ τραβούν χειρόφρενο για όλη τη μέρα. Στους δρόμους η κίνηση έχει «χτυπήσει» κόκκινο. 

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προκήρυξε 24ωρη απεργία ενόψει του σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή και σε αυτήν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής  μεταφοράς. 

Χειρόφρενο τραβάνε τα Μέσα Μεταφοράς αύριο Tετάρτη: 24ωρη απεργία

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη δεν κυκλοφορούν από την έναρξη της βάρδιας έως την λήξη της λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δεν λειτουργούν το τραμ και το μετρό ( γραμμές 1,2&3).

Αυτή την ώρα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι.

Εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες έξω από το Υπ. Οικονομικών επί της Νίκης

Η ΣΤΑΣΥ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κυρηχθεί παράνομη η απεργία, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις για την κήρυξής της. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για την απεργία ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του ΕΚΑ, καθώς, όπως επισημαίνεται, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:

  • Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
  • Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
  • Καταργείται ή πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα, αλλά και σε βασικές ειδικότητες, όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.
  • Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
  • Φαλκιδεύεται η δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του Ν. 4440/2016.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Οικονομικών

Για τους λόγους αυτούς το ΕΚΑ ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ και την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας δηλώνουν ότι «θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top