Καρκίνος: Σε δύο χρόνια τα εμβόλια mRNA - «Ξεχωριστό για κάθε ασθενή»

Σε ποιες μορφές καρκίνου έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου φέρνουν τα αποτελέσματα από πειραματικό εμβόλιο mRNA που ανέπτυξαν ερευνητές, το οποίο αποσκοπεί στην εξάλειψη των όγκων και στην αποτροπή επανεμφάνισής τους.  

Καρκίνος: Πειραματικό εμβόλιο mRNA εξάλειψε όγκους σε ποντίκια

Τα εμβόλια αυτά αναμένεται να είναι προσωποποιημένα, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τόσο τον τύπο του όγκου και τα χαρακτηριστικά της ασθένειας κάθε ασθενή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Ερτ ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος. Μάλιστα, τα εν λόγω εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Το σκεπτικό να αναπτύξουμε εμβόλια, χρησιμοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα ή στοιχεία των καρκινικών κυττάρων για να αντιδράσει ο οργανισμός είναι πολύ παλιό. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη γιατί δεν είχαμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου. Με το MRNA, το οποίο τώρα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να το χορηγούμε, όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού, η ενεργοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

Εμβόλια κατά του καρκίνου: Ποιοι όγκοι έχουν προτεραιότητα

Αναφερόμενος σε ποιες μορφές καρκίνου έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική η τεχνολογία MRNA, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι σε προτεραιότητα βρίσκονται οι όγκοι που έχουν αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα.

«Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου. Να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Καρκίνος: Το πειραματικό εμβόλιο mRNA εξάλειψε όγκους σε ποντίκια

Τα ποντίκια με μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το εμβόλιο που στόχευε τους λεμφαδένες, παρουσίασαν σημαντική αναστολή των όγκων και 40% ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης, χωρίς υποτροπή μακροπρόθεσμα.

Το πειραματικό εμβόλιο λειτουργεί περίπου όπως και τα εμβόλια κατά κορωνοϊού που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna, τα οποία ενσωματώνουν mRNA σε μικροσκοπικές φυσαλίδες λιπιδίων που τελικά συγχωνεύονται με τα κύτταρα του σώματος, επιτρέποντας στα κύτταρα να «διαβάσουν» το mRNA και να παράγουν ιικά αντιγόνα, δηλαδή μικροσκοπικά θραύσματα του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το mRNA κωδικοποιεί αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, και οι φυσαλίδες, γνωστές ως λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), μπορούν να στοχεύουν το λεμφικό σύστημα, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα «εκπαιδεύονται», καθιστώντας την απόκριση πολύ πιο αποτελεσματική.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος του mRNA καταλήγει στο ήπαρ, οπότε παραμένει ο κίνδυνος φλεγμονής και βλάβης του ήπατος.

Αυτό που ανακάλυψαν ακόμη οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών είναι ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer, ευνοούσαν την παράδοση στο ήπαρ αντί για το λεμφικό σύστημα, με αναλογία τέσσερα προς ένα. Οι ερευνητές το αντέστρεψαν αυτό, ώστε τα νέα νανοσωματίδια να προτιμούν τη λεμφική παράδοση, με αναλογία τρία προς ένα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top