Καρκίνος: Πειραματικό εμβόλιο mRNA εξάλειψε όγκους σε ποντίκια

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα για τη μάχη κατά του καρκίνου

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου φέρνουν τα αποτελέσματα από πειραματικό εμβόλιο mRNA που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στης Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», το νέο εμβόλιο αποσκοπεί στην εξάλειψη των όγκων και στην αποτροπή επανεμφάνισής τους. 

ΕΜΑ: Έρευνα για επιπτώσεις των mRNA εμβολίων στην έμμηνο ρύση

Τα ποντίκια με μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το εμβόλιο που στόχευε τους λεμφαδένες, παρουσίασαν σημαντική αναστολή των όγκων και 40% ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης, χωρίς υποτροπή μακροπρόθεσμα.

Το πειραματικό εμβόλιο λειτουργεί περίπου όπως και τα εμβόλια κατά κορωνοϊού που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna, τα οποία ενσωματώνουν mRNA σε μικροσκοπικές φυσαλίδες λιπιδίων που τελικά συγχωνεύονται με τα κύτταρα του σώματος, επιτρέποντας στα κύτταρα να «διαβάσουν» το mRNA και να παράγουν ιικά αντιγόνα, δηλαδή μικροσκοπικά θραύσματα του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το mRNA κωδικοποιεί αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, και οι φυσαλίδες, γνωστές ως λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), μπορούν να στοχεύουν το λεμφικό σύστημα, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα «εκπαιδεύονται», καθιστώντας την απόκριση πολύ πιο αποτελεσματική.

Εμβόλια: Πόσο «μένουν» μέσα στο σώμα μας; - Πώς λειτουργούν

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος του mRNA καταλήγει στο ήπαρ, οπότε παραμένει ο κίνδυνος φλεγμονής και βλάβης του ήπατος.

Αυτό που ανακάλυψαν ακόμη οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών είναι ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer, ευνοούσαν την παράδοση στο ήπαρ αντί για το λεμφικό σύστημα, με αναλογία τέσσερα προς ένα. Οι ερευνητές το αντέστρεψαν αυτό, ώστε τα νέα νανοσωματίδια να προτιμούν τη λεμφική παράδοση, με αναλογία τρία προς ένα.

Μόσιαλος: Ποια η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με mRNA

«Τα εμβόλια κατά του καρκίνου αποτελούσαν πάντα μια πρόκληση, επειδή τα αντιγόνα των όγκων δεν φαίνονται πάντα τόσο ‘ξένα’ όπως τα αντιγόνα των ιών και των βακτηρίων, και οι όγκοι μπορούν να αναστείλουν ενεργά την ανοσολογική απόκριση», δήλωσε η Jinjin Chen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Xu.

Εμβόλια mRNA: Συνδέονται με καρδιακές επιπλοκές σε νέους;

«Αυτό το εμβόλιο κατά του καρκίνου προκαλεί πολύ ισχυρότερη απόκριση και είναι ικανό να μεταφέρει mRNA τόσο για μεγάλα όσο και για μικρά αντιγόνα», εξήγησε η Chen.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top