Ματθαίος Γιωσαφάτ: Ο γάμος ως αιτία κατάθλιψης και τα δύο είδη του έρωτα

Η σχέση του γνωστού ψυχιάτρου με τη γυναίκα του και τα 60 χρόνια γάμου

Την τελευταία του πνοή άφησε ο μεγάλος Έλληνας ψυχίατρος, Ματθαίος Γιωσαφάτ, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα.

Πέθανε ο σπουδαίος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Αντικείμενο της έρευνάς του και θέματα των βιβλίων του αποτέλεσαν το σεξ, οι ανθρώπινες σχέσεις και ο γάμος. Το τελευταίο του βιβλίο «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί» στηρίζεται στην πείρα του ως ψυχιάτρος, παιδοψυχιάτρος, ψυχαναλυτής – ψυχοθεραπευτής και κυρίως στην προσωπική του επαφή με περισσότερα από 6.000 ζευγάρια, που παρακολουθούσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της χρόνιας κατάθλιψης

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ στη Lifo τον Ιανουάριο του 2020, είχε αναφερθεί στον γάμο, τις σχέσεις των νέων τη σημερινη εποχή αλλά και το σεξ.

Όπως είχε επισημάνει, τα προβλήματα της «αγίας ελληνικής οικογένειας» ξεκινούν από την υποβάθμιση της γυναίκας. Παλιότερα οι άνδρες την έδερναν, την υποτιμούσαν ή την απατούσαν. Ήταν υποτακτική και δεν είχε ανεξαρτησία. Έτσι, η μητέρα γινόταν προβληματική. Γι' αυτό βλέπουμε πολλούς νέους, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, να μένουν με τη μητέρα τους. Είναι ο προστάτης-γιος.

Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της χρόνιας κατάθλιψης. Η πλειονότητα των σχέσεων είναι ψεύτικες και βολεμένες. Δεν βρήκαν ποτέ το ιδανικό.

«Το 80% των ζευγαριών στην Ελλάδα δεν τα πάνε καλά, το 50% χωρίζουν, το 30% δεν χωρίζουν για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους, το 20% είναι σε σχετικά καλό επίπεδο και μόνο το 5%-10% είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Επομένως, η πλειονότητα των σχέσεων είναι ψεύτικες και βολεμένες. Δεν βρήκαν ποτέ το ιδανικό», είχε τονίσει.

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Τα δύο είδη έρωτα 

Ο κεραυνοβόλος έρωτας κρατά από έναν μήνα ως ένα έτος. Όταν ακούτε άτομα να λένε στην αρχή της γνωριμίας τους με ένα άλλο πρόσωπο ότι «βρήκαν το άλλο τους μισό» καθώς και ότι «είσαι αυτό που περίμενα», να φεύγετε μακριά. Ο έρωτας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί. Μας δίνει χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμό και όρεξη για ζωή.

Υπάρχουν δύο είδη έρωτα: οι ενήλικοι ή ώριμοι έρωτες, που σχετίζονται με την αγάπη, και οι παλινδρομικοί έρωτες, που καλύπτουν ναρκισσιστικές ανάγκες. Αυτοί είναι συχνά εντονότατοι, αισθανόμαστε απελπισία, νιώθουμε κτητικότητα απέναντι στον άλλον και πολλές φορές διακρινόμαστε για την επιθετικότητά μας. Όλα αυτά προκαλούνται από την αναπόφευκτη ματαίωση των παιδικών επιθυμιών σε μια ενήλικη σχέση. Δεν είναι τυχαίο ότι παθαίνουμε εμμονή. Αναρωτιούνται: «με σκέφτεται;», «θα με πάρει τηλέφωνο;», «με θέλει;». Σκέφτονται, δηλαδή, το αντικείμενο του έρωτά τους ως μια ψυχαναγκαστική εμμονή.

Ματθαίος Γιωσαφάτ

Γιωσαφάτ: Τι είναι η αγάπη; Υπάρχει τέλειος έρωτας;

Όπως είχε πει στη συνέντευξή του ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, το κύριο στοιχείο ενός ρομαντικού έρωτα είναι η εξιδανίκευση. Η αγάπη που προσφέρουμε αγγίζει το τέλειο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε σεξ με τον άλλον. 

Όταν επέλθει η οικειότητα, ψυχική και σωματική, βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Όλα γκρεμίζονται και βλέπουμε τον άλλον όπως είναι και εκεί έρχεται η απογοήτευση. Υπάρχει, βέβαια, και ο ομοιωματικός έρωτας, όταν βρίσκουμε κάποιον ή κάποια σαν εμάς, που είναι η καλύτερη μορφή και μπορεί να κρατήσει για μια ζωή. 

Όμως, ο τέλειος έρωτας δεν υπάρχει. Προβάλλουμε συνήθως τις δικές μας ανάγκες μέσα από την υποτιθέμενη αγάπη του άλλου.

Αγάπη είναι να μην περιμένεις να πάρεις αλλά να θες να δώσεις, όπως συμβαίνει με τη σωστή μητέρα που δίνει τα πάντα στο παιδί, χωρίς αντάλλαγμα. Αγάπη, φυσικά, σημαίνει νοιάζομαι για κάποιον πέρα από τον ίδιο μου τον εαυτό. Σημαίνει αφοσίωση, ενδιαφέρον, δημιουργείς έναν δεσμό, είτε φιλικό είτε συντροφικό. Στην αγάπη, όταν εναρμονίζεις το σεξ με τις συναισθηματικές ανάγκες μπορείς να βρεις μια μόνιμη ευτυχία, γιατί θα έχεις καταφέρει να έχεις κάποιον που υπάρχει για σένα.

Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ματθαίος Γιωσαφάτ: Η σχέση με τη γυναίκα του και τα 60 χρόνια γάμου

Ο μεγάλος ψυχίατρος δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη γυναίκα του, την Αθηνά για την οποία είχε πει:

«Η γυναίκα μου είναι η μακρόχρονη σύντροφός μου στις περιπέτειες του γάμου μας. Είμαστε εξήντα χρόνια μαζί κι έχουμε ζήσει στιγμές αγάπης, τρυφερότητας, πάθους, αλλά και θυμού, απογοήτευσης, μίσους. Υπάρχουν μέρες που δεν μπορώ να είμαι μαζί της και θέλω να χωρίσουμε, αλλά και άλλες τόσες που δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτήν. Έχουμε αποκτήσει μια κόρη, η οποία με βοήθησε πολύ σημαντικά στην εκπαίδευση μου ως πατέρα, και έναν υπέροχο εγγονό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top