Έβρος: Aντιπυρικές ζώνες στην καρδιά του πάρκου - Εκκενώθηκε μοναστήρι

Καπνός και θερμικό φορτίο εμποδίζουν τις ρίψεις από τα αεροσκάφη

Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί από την πυρκαγιά στο παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, η οποία καίει για τέταρτη ημέρα.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, με τη φωτιά να απειλεί τον πυρήνα του δάσους, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεση ωστόσο η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση κάτι που δυσχεραίνει το έργο τους. Υπάρχουν επίσης συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Νύχτα αγωνίας σε Έβρο: Εκκενώθηκε η Δαδιά - Καίει για 4η μέρα η φωτιά

Όπως τόνισε ο αντιπεριφεριάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στον Σκάι, «εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες».

Φωτιά στο δάσος Δαδιάς

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί.

Φωτιές: Κινδύνεψε η ζωή τριών πυροσβεστών - «Τους σώσαμε τελευταία στιγμή»

Κατά τη διάρκεια της σύσσκεψης, πραγματοποιήθηκε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί παράγοντες μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος»για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Αντιπυρικές ζώνες στο δάσος της Δαδιάς

Εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ο Μητροπολίτης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ανέφερε πως «Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού.... Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. ... Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Φωτιά στο δάσος Δαδιάς

To θετικό στοιχείο είναι ότι, αυτή την ώρα, οι δυνατοί άνεμοι έχουν κοπάσει. Ωστόσο, είναι μεγάλη η δυσκολία για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού. Γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top