Λίμνη Αώου: «Ο 16χρονος από τα 80 εκατοστά βρέθηκε στα 4 μέτρα βάθος»

«Κίνδυνος. Μη προσεγγίζετε», αναγράφουν προειδοποιητικές πινακίδες

Όλα όσα είπε ο πρ. της Δημοτικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας Κώστας Τσαπαρλής

Στην Χρυσοβίτσα, το χωριό όπου μεγάλωσε, αναμένεται να γίνει το απόγευμα στις 18:00 η κηδεία του 16χρονου, ο οποίος πνίγηκε εχθές (26/06) στην τεχνητή λίμνη των πηγών του Aώου στα Γιάννενα, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος τους κατοίκους της κοινότητας. 

Μιλώντας στο star.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Χρυσοβίτσας, Κώστας Τσαπαρλής, περιέγραψε τις συνθήκες του θανάτου του άτυχου νέου.

«Μία παρέα έξι παιδιών ανέβηκαν επάνω στη λίμνη. Μαζί τους είχαν και μία μπάλα για να παίξουν βόλεϊ στα ρηχά. Έτυχε η κακιά η ώρα να καθίσει το παιδί από τη μέσα πλευρά (προς τα ανοιχτά). Έφυγε η μπάλα λίγο πιο βαθιά, πήγε να την πιάσει και βρέθηκε στα βαθιά. Μία τεχνητή λίμνη βαθαίνει απότομα και από τους 80 πόντους το παιδί βρέθηκε στα 4 μέτρα βάθος.

τεχνητή λίμνη

Το σημείο που φέρεται να έπαιζαν τα παιδιά στην τεχνητή λίμνη των πηγών του Aώου, πριν συμβεί το τραγικό δυστύχημα

Το παιδί μάλλον δεν ήξερε μπάνιο. Πανικοβλήθηκε… Άρχισε να κουνάει τα χέρια του και να καλεί σε βοήθεια. Τα υπόλοιπα παιδιά προσπάθησαν να το βοηθήσουν, αλλά όσες προσπάθειες και αν έκαναν δεν τα κατάφεραν και το παιδί κατέληξε», είπε.

 

«Έπιασε τη διπλανή του από τα μαλλιά»

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαπαρλής, τον 16χρονο επιχείρησε αρχικά να βοηθήσει το κορίτσι που στεκόταν δίπλα του στο παιχνίδι. 

«Του έδωσε το χέρι για να τον βοηθήσει. Αυτός πιάστηκε από τα μαλλιά της και την τράβηξε μέσα. Η κοπέλα κατάφερε να βγάλει τα χέρια του από τα μαλλιά της και καθώς ήξερε μπάνιο, βγήκε έξω.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τα παιδιά που ήταν εκεί κολύμπησε, τον έπιασε, αλλά ήταν αδύνατον να τον τραβήξει έξω. Δεν τα κατάφερε. Έκανε και ο ίδιος αναρρόφηση και νοσηλεύεται τώρα στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαπαρλής, το νερό της λίμνης κρύβει κινδύνους λόγω της έλλειψης του αλατιού και της άνωσης και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη προσοχή και ικανότητες, από κάποιον που κολυμπάει στη θάλασσα.

Λίμνη Αώου: Ο 16χρονος πιάστηκε από τα μαλλιά της φίλης του για να σωθεί

Υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες στη λίμνη Αώου 

Το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή στον 16χρονο, συνέβη στην τεχνητή λίμνη του υδροηλεκτρικού σταθμού των πηγών του ποταμού Αώου. Αν και σύμφωνα με τον κ. Τσαπαρλή υπάρχουν διάσπαρτες πινακίδες της ΔΕΗ, οι οποίες προειδοποιούν τον κόσμο να μην προσεγγίζει, καθημερινά δεκάδες είναι όσοι διασκεδάζουν στις όχθες της λίμνης. 

«Υπάρχουν πινακίδες που γράφουν “Κίνδυνος- Μη προσεγγίζετε”. ωστόσο, καθημερινά υπάρχουν δεκάδες τουρίστες και άλλοι, οι οποίοι κάνουν πικ νίκ στην άκρη, κολυμπούν και μερικοί ψαρεύουν με αγκίστρι. 

Οι γονείς των παιδιών γνώριζαν ότι πήγαν εκεί. Πήγαν τα παιδιά για να παίξουν και βρέθηκαν να είναι όλα σοκαρισμένα. Τα παιδιά γνωρίζουν όλα τα σημεία στον χώρο», είπε.

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Aώου

Ο λόγος που έχουν τοποθετηθεί πινακίδες έγκειται στο γεγονός ότι λόγω του υδροηλεκτρικού έργου, σε συγκεκριμένο χώρο της λίμνης λειτουργούν τουρμπίνες (που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του νερού, σε περιστροφική και στη συνέχεια σε ηλεκτρικό ρεύμα), οι οποίες δημιουργούν αναρρόφηση και απότομες πλημμύρες. Ωστόσο, ο 16χρονος έχασε τη ζωή του σε άλλο σημείο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της κοινότητας στο star.gr. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, παλιότερα υπήρχαν φύλακες οι οποίοι έκαναν περιπολίες στη λίμνη, ωστόσο πλέον υπάρχει μόνο ένας σε σταθερό φυλάκιο, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες του υδροηλεκτρικού έργου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top