Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ο Μιχαλολιάκος είχε ψευδαισθήσεις» και ζήτησε αναβολή

«Δεν ξέρει γιατί δικάζεται»

Μετ'εμποδίων άνοιξε η αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης της Χρυσής Αυγής, μέσω του συνηγόρου υπεράσπισης του ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «άγγελός του».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για δίκη Χρυσής Αυγής - Άνοιξε η Αλεξάνδρας

Ειδότερα ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου εξήγησε πως ο κατηγορούμενος είχε νοσήσει από κορωνοΐο και τώρα βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης ύστερα από δίμηνη νοσηλεία του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε πως «Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται!».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση για τη Δημοκρατία

Ιωάννης Λαγός: «Είμαι εν ενεργεία ευρωβουλευτής»

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που του είχε επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ζήτησε σήμερα, ενώπιον του Εφετείου ο κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Ο κατηγορούμενος ταν άκουσε το όνομα του από την πρόεδρο κατά την εκφώνηση των κατηγορουμένων δήλωσε: 
«Πολιτικός κρατούμενος»

Ο Ιωάννης Λαγός ζήτησε το δικαίωμα να ασκήσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής. Ανέφερε πως: «Από το 2019 είμαι εκλεγμένους ευρωβουλευτής. Όταν βρήκε η πρωτόδικη απόφαση βρισκόμουν στο Βέλγιο έξι μήνες. Δεν προσπάθησα ποτέ να φύγω και να αποφύγω τη δικαιοσύνη. Γύρισα πίσω. Δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Δεν είμαι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Αν ένας ενεργεία ευρωβουλευτής δεν δικαιούται αναστολή, τότε δεν τη δικαιούται κανένας Έλληνας πολίτης. Καταργείται. Έδινα το «παρών» αδιαλείπτως στην αστυνομία τρεις φορές το μήνα και μετά έδινα το «παρών» στις Βρυξέλλες. (…) Εκτός του ότι έχω χάσει επί της ουσίας την έδρα μου – γιατί θεωρητικά την έχω – έχω υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία».

Όπως υποστήριξε μαζί με εκείνον μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν συνεργάτες του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι οποίοι όπως ανέφερε, «το μόνο κακούργημα που διέπραξαν είναι ότι είναι συνεργάτες μου». 

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος λέγοντας πως δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. «Προέβην σε απεργία πείνας στις φυλακές Δομοκού για να προχωρήσει και να γίνει το Εφετείο. Γιατί αν το Εφετείο αυτό διακοπεί, αναβληθεί ή αν διαρκέσει μεγάλο διάστημα, εγώ θα έχω εκτίσει παντελώς άδικα την ποινή και θα είναι σαν μην χρειάζεται να γίνει». 

Ιωάννης Λαγός

Ο Ιωάννης Λαγός στο εδώλιο (Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)

«Αν το δικαστήριο σας κρίνει ότι είμαι αθώος, αν κρίνει ότι έχω ένα ελαφρυντικό το μεγαλύτερο μέρος της ποινής το έχω εκτίσει. Να μου δώσετε την δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής».

«Αν δεν δικαιούμαι αναστολή εγώ, τότε δεν τη δικαιούται κανενας Έλληνας πολίτης», είπε ο Λαγός κλείνοντας .

«Βάσιμο και αποδεικταίο από τα έγγραφα, το αίτημα του πελάτη μου», είπε ο συνήγορός του.

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενοι Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γιώργος Σταμπέλος και Αν. Πανταζής ζήτησαν να αποφυλακιστούν επικαλούμενοι οι πρώτοι δυο οικογενειακούς λόγους και ο τρίτος σοβαρά προβλήματα υγείας.  

Το δικαστήριο βρίσκεται από το πρωί σε συνεχείς διακοπές αναζητώντας δικηγόρους που θα αναλάβουν τους κατηγορούμενους οι οποίοι δεν έχουν υπεράσπιση. 

Όμως όπως εξήγησε η πρόεδρος κανείς δικηγόρος δεν αναλαμβάνει και για το λόγο η έδρα, όπως είπε, προκειμένου να μη χάσει χρόνο προχώρησε στην εξέταση αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Παρόντες στη δίκη είναι οι: Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Μίχος και Νίκος Κούζηλος. Από την πλευρά του ο Γιάννης Λαγός δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος».

Μεταξύ των καταδικασθέντων που δεν έχουν προσέλθει αν και είναι κρατούμενοι είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Απών είναι και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top