Συναγερμός στην Πάτρα: 16χρονη νοσηλεύεται με σύφιλη

Το κορίτσι μπήκε σε απομόνωση

Πάτρα: 16χρονη Νοσηλεύεται Με Σύφιλη

Ανησυχία στην Πάτρα, όταν νεαρό κορίτσι διεγνώσθη με σύφιλη. Η κοπέλα τέθηκε σε απομόνωση για να μη μεταδοθεί η ασθένεια.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Πάτρας, όταν 16χρονο κορίτσια που διαμένει σε προνοιακό ίδρυμα διεγνώσθη με σύφιλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το τοπικό μέσο tempo24, το κορίτσι συνηθίζει να φεύγει από το ίδρυμα, κινητοποιώντας κάθε φορά την αστυνομία και τη διοίκηση. Αυτή τη φορά, μετά τον εντοπισμό της, υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η 16χρονη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, ενώ τέθηκε και σε απομόνωση, προκειμένου να μη μεταδοθεί η νόσος.

Τι είναι η σύφιλη και πώς μεταδίδεται

Η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή ωχρά σπειροχαίτη. 

Η βασική οδός μετάδοσης είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό, που έχει ως αποτέλεσμα τη συγγενή σύφιλη.

Άλλες ανθρώπινες νόσοι που προκαλούνται από την συγγενική ωχρά σπειροχαίτη περιλαμβάνουν το τροπικό θήλωμα, την πίντα, και την ενδημική σύφιλη.

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της σύφιλης ποικίλουν, ανάλογα με το σε ποιο από τα τέσσερα στάδια εμφανίζεται (πρωτογενής, δευτερογενής, λανθάνουσα και τριτογενής). Το αρχικό στάδιο κλασικά εμφανίζεται με ένα απλό συφιλιδικό έλκος (ένα διαρκές, ανώδυνο, χωρίς φαγούρα, δερματικό έλκος), η δευτερογενής σύφιλη με ένα διάχυτο εξάνθημα που συχνά προσβάλλει τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών, η λανθάνουσα σύφιλη με ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα, και η τριτογενής σύφιλη με κομμίωμα, νευρολογικά ή καρδιακά συμπτώματα.

Ωστόσο έχει χαρακτηριστεί ως «ο μέγιστος μιμητής» χάρη στις συχνές άτυπες εμφανίσεις της.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω αιματολογικών εξετάσεων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top