Φωτιά Πάρνηθα: Ποιος είναι ο ένοχος; Το πόρισμα της πυροσβεστικής

Τι αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας

φωτιά Πάρνηθα

Τον ένοχο για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού στην Πάρνηθα αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας. Τι αναφέρει το πόρισμα για την καταστροφική πυρκαγιά και τον ρόλου του ΑΔΜΗΕ και τι απαντά η εταιρία.

Το πόρισμα για την τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στις αρχές του Αυγούστου του 2021, «δείχνει» ως ένοχο τον ΑΔΜΕ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». 

Όπως αναφέρεται, το δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΑΔΜΗΕ ήταν εκείνο που προκάλεσε την πύρινη καταστροφή στην Πάρνηθα τον περασμένο Αύγουστο, πυρκαγιά που αποτέφρωσε πάνω από 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περίπου 130 κατοικίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η μοιραία πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο Λεωνίδας στη Βαρυμπόμπη και όπως σημειώνεται οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

φωτιά Πάρνηθα

«Από τις αυτοψίες στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, την πορεία της πυρκαγιάς, τη φορά του ανέμου, η αρχική εστία της πυρκαγιάς με βάση και την έρευνα των προανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης με ονομασία ΧΑ 44. Η αρχική εστία της πυρκαγιάς που αναφέρεται επιβεβαιώνεται και από αυτόπτη μάρτυρα- πιλότο ελικοπτέρου, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως σχετικά στο Ανακριτικό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο  42σέλιδο πόρισμα της Πυροσβεστικής,  το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, για τους λόγους και τις αιτίες της καταστροφής.

φωτιά Βαρυπόμπη

Φωτιά Πάρνηθα: Τι απαντά ο ΑΔΜΗΕ για το δημοσίευμα

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο ΑΔΜΗΕ ξεκαθαρίζει ότι:

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του.
Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο.

Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.

φωτιά Πάρνηθα - πόρισμα

Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top