Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας - Στους 37°C «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο - Μετά τη ζέστη έρχεται χαλάζι

Η πρόγνωση του καιρού από το Star και τον Θοδωρή Κολυδά 

Προ των πυλών βρίσκεται το πρώτο κύμα καύσωνα στην Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να «σκαρφαλώνει» μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το Σαββατοκύριακο, με έντονα καιρικά φαινόμενα στα βόρεια της χώρας. 

Καλλιάνος: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας-Πού θα δούμε 40άρια

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο πρώτος μίνι καύσωνας έρχεται στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν αποχαιρετήσουμε την άνοιξη και ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού μέχρι και τους 35° με 37°. Η Πέμπτη και η Παρασκευή θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες, αφού τότε περιμένουμε την κορύφωση αυτού του πρώτου για φέτος ισχυρού θερμού κύματος.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι όπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε και στον πρώτο μας χάρτη η μετατόπιση πολύ θερμών αερίων μαζών (πορτοκαλί αποχρώσεις) από την Ιβηρική χερσόνησο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης

Καιρός: Θερμοκρασιακή κατανομή των επόμενων ημερών

Στον παρακάτω χάρτη που ανήρτησε ο κ. Μαρουσάκης, καταγράφονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες 48 με 72 ώρες. Αυτές αναμένεται να σημειωθούν σε χερσαίες περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά από θάλασσα.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και βασιζόμενοι στον παράγοντα που αναλύσαμε στην προηγούμενη παράγραφο, ότι δηλαδή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία της θάλασσας και της ξηράς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρής θαλάσσιας αύρας εκτοπίζοντας τον θερμό αέρα σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. 

Καιρός: Μετά τη ζέστη έρχονται καταιγίδες και χαλάζι

Η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών μέσα στο Σαββατοκύριακο και από τα δυτικά βορειοδυτικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων που πολύ πιθανό να συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και χαλάζι.

Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα το διάστημα Κυριακή - Τρίτη και κατά κανόνα σε ηπειρωτικές περιοχές. Πάντως μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε και κατά τη διάρκεια του θερμού κύματος σε ορεινά τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 

Στον παρακάτω χάρτη με τις μπλε αποχρώσεις φαίνεται η πορεία των βροχοπτώσεων, όπου γίνεται φανερό ότι την Κυριακή οι χρωματισμοί πυκνώνουν επικίνδυνα. 

Καιρός: Φυσιολογική αυτή η καιρική εξέλιξη

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης, ο Μάιος στατιστικά συνηθίζει να μας στέλνει τα πρώτα θερμά κύματα, άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια.

Γυρνώντας πίσω το ημερολόγιο μπορούμε να θυμηθούμε την περσινή χρονιά όπου αντίστοιχες ημέρες ζούσαμε θερμοκρασίες κοντά στους 40° ενώ και μια χρονιά πιο πίσω ακόμα, είχαμε ένα αρκετά ισχυρό θερμό κύμα.

Γενικά ο Μάιος στο δεύτερο μισό του μας φέρνει  μια ισχυρή δόση από Καλοκαίρι χωρίς αυτό να αποτελεί και τον κανόνα.

Ψυχρότερες οι θάλασσες φέτος

Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι θάλασσές μας φέτος εμφανίζουν πιο χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες.

Έναν παράγοντα που μπορούμε να σημειώσουμε και που είναι σχετικά εύκολος να κατανοηθεί από τους περισσότερους έχουν δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο είναι ότι ο χειμώνας φέτος «τράβηξε» σε διάρκεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θάλασσές μας αποκρίνονται πολύ πιο αργά στις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα, καταλαβαίνουμε γιατί εμφανίζουν μια υστέρηση στην επιφανειακή τους θερμοκρασία σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top