Νοσοκομείο Παπανικολάου: Και δεύτερος νεκρός από τη φωτιά

Σοκαριστική η μαρτυρία του γιατρού που έσωσε ασθενείς

Δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ξεκίνησε από τσιγάρο ή έκρηξη κινητού στην κλινική Covid. Διεκόπη η παροχή οξυγόνου και δεν επεκτάθηκε σε όλο το νοσοκομείο. Σοκαριστική η περιγραφή του γιατρού που έσωσε ασθενείς. 

Ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τη φωτιά που ξέσπασε χθες, Τετάρτη, στην κλινική covid του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. 

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Πρόκειται για έναν από τους πέντε τραυματίες, ο οποίος κατέληξε σήμερα το πρωί. Ο 52χρονος είχε υποστεί καθολικά εγκαύματα σε όλο το πρόσωπο και το κεφάλι του, στο στήθος και τα χέρια του. Όπως είπε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σταύρος Τρύφων, ο οποίος και κατάφερε να σώσει αρκετούς ασθενείς, μία ώρα μετά τη φωτιά ο άτυχος άνδρας χειρουργήθηκε, καθώς εκτός από τα εγκαύματα, είχαν καεί οι αεραγωγοί του κι έκανε πολλαπλές ανακοπές. 

φωτιά Παπανικολάου

Ο 52χρονος, ο οποίος κατέληξε σήμερα είχε καθολικά εγκαύματα στο πρόσωπο, το κεφάλι, το σώμα και τα χέρια

Ο γιατρός προσπάθησε με έναν πυροσβεστήρα να σώσει τον ασθενή, ο οποίος καιγόταν στο πρόσωπο και το σώμα. Όμως η φωτιά όλο και φούντωνε κι έτσι κατάφερε να τον βγάλει από τον θάλαμο και να σβήσει τη φωτιά. 

Έκρηξη στο Παπανικολάου: «Νοσηλεύτρια μου είπε πως ένας ασθενής καίγεται!»

«Του είπα “μη φοβάσαι” και μου είπε ότι έσκασε το κινητό στα χέρια του», είπε ο κ. Τρύφων. 

Φωτιά Παπανικολάου: Αναζητούνται τα αίτια

Ωστόσο τα ακριβή αίτια της φωτιά αναζητούνται από τις αρχές. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι ή κάποιος από τους ασθενείς να άναψε τσιγάρο μέσα στον θάλαμο 206, όπου ξεκίνησε η φωτιά και να έγινε ανάφλεξη του οξυγόνου, που του χορηγούταν, ή εξερράγη το κινητό τηλέφωνο ασθενή, όπως είπε ο γιατρός. 

πυροσβεστική Παπανικολάου

Η Πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα covid

Ένας νεκρός από τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

«Κλειδί» στη λύση του μυστηρίου θα είναι η κατάθεση του τρίτου ασθενή που νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο δωμάτιο, ο οποίος υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα πόδια. 

«Πρόλαβε να μου πει ότι “έσκασε στα χέρια μου το κινητό”. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι ή δεν είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που είπε ο ασθενής. Η πιθανότητα να άναψε τσιγάρο δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεν πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι ξέρουμε την αίτια», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Παπανικολάου: «Ο 79χρονος ασθενής εξαϋλώθηκε»

Σοκαριστικά είναι όσα είπε ο κ. Τρύφων και για τον 79χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν σε πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση, λόγω covid, και τελικά πέθανε από τη φωτιά, καθώς δεν μπορούσε να κινηθεί. 

Φωτιά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου - Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

«Στις 08.50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τη φωτιά και τον τραβάω έξω.

Φωτιά Παπανικολάου κατάσβεση

Ο 79χρονος ασθενής που πέθανε χθες εξαϋλώθηκε σύμφωνα με τους γιατρούς 

Ο ασθενής μου λέει ότι άκουσε ένα μπαμ. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να υπάρχει φωτιά στον τοίχο, αλλά κι ένας ακόμα ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και το σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά που έκαιγε τον δεύτερο ασθενή, αλλά αυτή πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν σημειώθηκε έκρηξη, εξήγησε ότι δεν μπορεί να μη γίνει έκρηξη, όταν υπάρχει ανάφλεξη οξυγόνου. 

«Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα μπαμ. Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά. Ο ασθενής, ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκε», είπε ο γιατρός.

Φωτιά Παπανικολάου: Σωτήρια η διακοπή παροχής οξυγόνου

Ο κ. Τρύφων σημείωσε ακόμα πως θα μπορούσε να είχε επεκταθεί η φωτιά σε όλο το νοσοκομείο. Αυτό όμως αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των τεχνικών, οι οποίοι διέκοψαν την παροχή οξυγόνου στη συγκεκριμένη κλινική κι έτσι η φωτιά περιορίστηκε εκεί. 

«Όση ώρα προσπαθούσα να σβήσω τη φωτιά, οι νοσηλεύτριες και η προϊσταμένη είχαν ειδοποιήσει τη διοίκηση κι εκείνη με τη σειρά της τους τεχνικούς που μέσα σε τρία λεπτά διέκοψαν την παροχή οξυγόνου. Δε θέλω να φανταστώ τι θα είχε συμβεί αν είχε επεκταθεί η φωτιά σε όλο το νοσοκομείο», είπε. 

Παπανικολάου: Ποιος ήταν ο 79χρονος που έχασε τη ζωή του

Ο 79χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο, είχε καταγωγή από το χωριό Λαγκάδα του νομού Ιωαννίνων και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με κορωνοϊό στο νοσοκομείο καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα πνευμόνια του.

Πυροσβεστική νοσοκομείο Παπανικολάου

Ευτυχώς δεν υπήρξε επέκταση της φωτιάς και στους άλλους θαλάμους του νοσοκομείου

Ήταν πρώην στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας ενώ ο γιος του, ο οποίος εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, φαίνεται πως είχε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, εκεί που σήμερα ο πατέρας του άφησε την τελευταία του πνοή με αυτόν τον τρόπο.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας - Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top