Κορωνοϊός μαζί με εποχική γρίπη: Κορύφωση του κύματος σε λίγες μέρες

Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης - Ποιοι κινδυνεύουν από παράλληλη νόσηση

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (17/3)

Ο φετινός χειμώνας πέρασε χωρίς καθολικά lockdown σε περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η εποχική γρίπη «ξύπνησε» και κινείται παράλληλα με τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: 23.621 νέα κρούσματα - 55 νεκροί, 354 διασωληνωμένοι

Το κύμα της γρίπης κάθε χρόνο ξεκινά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Οι ειδικοί προμηνύουν πως φέτος δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της γρίπης στον πληθυσμό, κάτι που αναμένεται να συμβεί προς το τέλος του μήνα.  

Χθες στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρθηκαν 10 νέα περιστατικά γρίπης, τα οποία προστέθηκαν σε άλλα επτά που είχαν καταγραφεί το περασμένο διάστημα. Όλα υπότυποποιήθηκαν και ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Η2).

Κορωνοϊός: Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο

«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ αναμένουν τις επόμενες ημέρες αυξημένη δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, σε ευθεία αντίθεση με ό,τι ίσχυε κατά τον Μάρτιο τα περασμένα χρόνια.

Αύξηση και στα κρούσματα κορωνοϊού – Ποιοι κινδυνεύουν με παράλληλη νόσηση από γρίπη 

Φυσικά, αύξηση παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και στα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον 2 προελαύνει στη χώρα. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την παράλληλη συνύπαρξη των δύο ιών. 

Αρχικά, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλέον για τον κορωνοϊό, ενώ ένα μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων έχει εμβολιαστεί και για την εποχική γρίπη. Έτσι, υπάρχει μία μικρή αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, τόσο στους διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ όσο και στις απλές νοσηλείες. 

CDC: Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα μόνο 16%

Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, πως ανεμβολίαστοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση αν κολλήσουν κορωνοϊό και γρίπη ταυτόχρονα, κάτι που είναι πιθανό αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top