Χανιά: Σοκαριστικές εικόνες από το γηροκομείο - Λιμοκτονούσαν οι άνθρωποι

«Τους δένανε στα χέρια και τα πόδια, χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πετσέτες»

Το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις της υπόθεσης 

Αναβολή για το Σάββατο πήρε η απολογία των 7 συλληφθέντων για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Εν τω μεταξύ σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές, οι ηλικιωμένοι λιμοκτονούσαν, έκαναν μπάνιο μία φορά κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας ήταν δεμένοι χειροπόδαρα με ιμάντες. 

Γηροκομείο Χανιά: Επτά συλλήψεις για τους θανάτους ηλικιωμένων

Δεκατρείς χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνει ο φάκελος της δικογραφίας για την υπόθεση του γηροκομείου που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Νωρίς το πρωί πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή οι τέσσερις από τους επτά κατηγορούμενους - ο 50χρονος γιατρός υγειονομικού που ήταν υπεύθυνος της μονάδας, οι δύο νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος - προκειμένου να απολογηθούν.

Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο:

  • Συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ανθρωποκτονία από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενη με πράξεις και παραλείψεις, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δικηγόροι τους, όμως, ζήτησαν και πήραν αναβολή για να προετοιμαστούν καθώς το υλικό που έχουν να μελετήσουν είναι τεράστιο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αύριο να θέσουν αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας. 

«Τους δένανε στα χέρια και τα πόδια, χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πετσέτες»

Όσο περνούν οι μέρες οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τον τρόπο διαβίωσης των ηλικιωμένων προκαλούν ανατριχίλα.

«Τους δένανε με ιμάντες στο πόδι του τραπεζιού, στο πόδι του κρεβατιού, στο πόδι ενός κομοδίνου, δηλαδή πράγματα που δεν μύριζε πουθενά αγάπη» δηλώνει πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο. 

Γηροκομείο Χανιά: Τους τάιζαν αποφάγια και επικίνδυνα εντόσθια ζώων

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ηλικιωμένοι λιμοκτονούσαν καθώς το φαγητό που τους έδιναν ήταν ελάχιστο, όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ. Φρούτα έτρωγαν σπάνια, όπως δύο φέτες πορτοκάλι ο καθένας και το γάλα ήταν αραιωμένο με νερό.  

«Τους ταΐζαμε πάρα πολύ βίαια πάνω από το κεφάλι τους, δεν τους δίναμε χρόνο να μασήσουν.... είχαμε περίπου μισή ώρα να ταΐσουμε 60 τρόφιμους». 

Ακόμα και οι συνθήκες υγιεινής ήταν ανύπαρκτες, καθώς χρησιμοποιούσαν την ίδια πετσέτα για 15 άτομα. Μπάνιο, ξύρισμα και κούρεμα των ηλικιωμένων γινόταν ανά πολύ αραιά διαστήματα π.χ. μπάνιο μια φορά στις δύο εβδομάδες χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά. 

Χανιά: «Έβλεπα Τη Μητέρα Μου Να Λιώνει Από την Ασιτία» 

«Δεν είχανε πάνες και βάζανε πετσέτες περισσότερες φορές χρησιμοποιημένες. Μπάνιο κάνανε δέκα άτομα με μία πετσέτα συν ότι βγάζανε και δερματικά» δηλώνει άλλος πρώην εργαζόμενος της δομής. 

Στο μεταξύ, στο «φως» ήρθε σήμερα μία φωτογραφία από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του γηροκομείου – κολαστήριου, η οποία αποδεικνύει τον εφιάλτη που ζούσαν τα θύματα. Στην φωτογραφία μία ηλικιωμένη γυναίκα είναι ξαπλωμένη στη μέση του διαδρόμου και είναι φανερά υποσιτισμένη.  

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top