Κορωνοϊός: Πώς λειτουργούν τα πρωτεϊνικά εμβόλια, όπως το Novavax

Γιατί είναι αποτελεσματικότερα σε βαριά νόσο

Η πανδημία του κορωνοϊού καλά κρατεί στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για μια νέα έξαρση που θα έρθει το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγο της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 που έχει εμφανιστεί κι εδώ. 

Γκάγκα: Έρχεται το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα – Πότε φτάνει το Novavax

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού ιδίως για τους ηλικιωμένους, αλλά και στα πρωτεϊνικά εμβόλια που φτάνουν στη χώρα μας, όπως το Novavax. 

Όπως είπε, η πλειοψηφία των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει πια. 

Νέα μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον», προειδοποίησε.

Όμως, εξήγησε ότι με την τρίτη δόση, η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά από τη βαριά νόσηση 85% και από τον θάνατο 95%.

Κορωνοϊός: «Πρέπει να βρεθεί εμβόλιο ετήσιο ή διετίας»

Όσον αφορά στα πρωτεϊνικά εμβόλια, σημείωσε πως η χώρας μας θα παραλάβει 474.000 δόσεις του εμβολίου Novavax.

Πρόκειται για εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για τις παιδικές ασθένειες και αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τους πολίτες που φοβούνται την τεχνολογία mRNA. 

ΗΠΑ: Το εμβόλιο της Pfizer σύντομα θα είναι διαθέσιμο για παιδιά έως 5 ετών

«Τα πρωτεϊνικά εμβόλια φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στη βαριά νόσηση και τον θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη. Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Pfizer: Ξεκινά κλινικές δοκιμές για εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον

Διευκρίνισε, τέλος, ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. 

«Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top