Pfizer: Ξεκινά κλινικές δοκιμές για εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η μελέτη θα αξιολογήσει ασφάλεια, ανεκτικότητα και επίπεδο ανοσοαπόκρισης

Κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη Όμικρον θα ξεκινήσει η Pfizer και η BioNTech όπως ανακοίνωσε σήμερα με δελτίο τύπου .

Μπουρλά: «Καλύτερα ένα εμβόλιο ετησίως κι όχι συχνές δόσεις»

Η μελέτη που θα γίνει θα αξιολογήσει το εμβόλιο ως προς την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και το επίπεδο ανοσοαπόκρισης, τόσο ως κύρια σειρά όσο και ως αναμνηστική δόση, σε έως και 1.420 υγιείς ενήλικες ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Η μελέτη χωρίζεται σε τρεις ομάδες:

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα έχουν λάβει δύο δόσεις του τρέχοντος εμβολίου Pfizer Covid-19 τουλάχιστον 90 έως 180 ημέρες πριν από τη μελέτη και θα λάβουν μία ή δύο δόσεις του ειδικού για το Omicron εμβόλιο.

Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα έχουν λάβει τρεις δόσεις του τρέχοντος εμβολίου Pfizer Covid-19 τουλάχιστον 90 έως 180 ημέρες πριν από τη μελέτη και θα λάβουν επίσης μία δόση από το τρέχον εμβόλιο Pfizer Covid-19 ή το ειδικό εμβόλιο Omicron.

Οι συμμετέχοντες στην τρίτη ομάδα δεν έχουν λάβει κανένα εμβόλιο Covid-19 και θα λάβουν τρεις δόσεις του ειδικού για το Omicron εμβόλιο.
Το ειδικό για το Omicron εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δόση 30 μικρογραμμαρίων, ίδια με το τρέχον εμβόλιο.

«Ενώ η τρέχουσα έρευνα και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι οι ενισχυτές συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρής νόσου και νοσηλείας με το Omicron, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που αυτή η προστασία εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου και να βοηθήσουμε δυνητικά την αντιμετώπιση του Omicron και νέες παραλλαγές στο μέλλον», ανέφερε στην ανακοίνωση η Ανώτερη Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer, Κάθριν Γιάνσεν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εάν χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο για την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron, η εταιρεία θα έχει ένα τον Μάρτιο. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Pfizer επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει αυτό το εμβόλιο.

«Μετά το Omicron, ερευνούμε προληπτικά και κατασκευάζουμε σε κίνδυνο ένα εμβόλιο με βάση το Omicron εάν χρειαστεί, αλλά φυσικά πρέπει να έχουμε αποτελέσματα και συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές καθώς και εγκρίσεις πριν από την ανάπτυξή του», είπε εκπρόσωπος του CNN.

Η αναμενόμενη παραγωγή εμβολίου δεν θα επηρεαστεί εάν οι εταιρείες χρειαστεί να στραφούν στο νέο εμβόλιο, είπαν.
«Οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει προηγουμένως ότι αναμένουν να παράγουν τέσσερα δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 το 2022 και αυτή η ικανότητα δεν αναμένεται να αλλάξει εάν απαιτείται προσαρμοσμένο εμβόλιο».

Ωστόσο, οι εταιρείες τόνισαν επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις του τρέχοντος εμβολίου «διατηρούν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της Omicron, ιδιαίτερα έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλειών».

Μια νέα εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι τα αντισώματα κατά της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron παραμένουν ισχυρά τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

Pfizer: Αίτηση στον ΕΜΑ για άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Πρόσθετα δεδομένα αποτελεσματικότητας στον πραγματικό κόσμο και εργαστηριακές έρευνες θα μας δείξουν περαιτέρω τη διάρκεια της προστασίας, την πιθανή ανάγκη για πρόσθετη δόση αργότερα και εάν απαιτείται ένα τροποποιημένο εμβόλιο Omicron», ανέφερε η μελέτη από ερευνητές στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας. Pfizer και BioNTech.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top