Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ξεκίνησε η επέλαση – Χιόνια σε Υμηττό και Πάρνηθα

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στην Αττική

Η κακοκαιρία «Ελπίς» είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της, με τον υδράργυρο να έχει κάνει βουτιά, ενώ στην Αττική ήδη έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Υμηττό και την Πάρνηθα. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Χιόνια αναμένεται σήμερα να πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, την Θράκης, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. 

Καιρός: Στους - 4℃ το θερμόμετρο στην Αττική από Δευτέρα

Από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα. 

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα;

Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν από τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. 

Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Ιπποκράτειος Πολιτεία

Χιόνισε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιτία «Ελπίς»: Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στην Αττική

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στην Αττική με αποτέλεσμα η Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποια σημεία.

Ειδικότερα, κλειστοί είναι οι δρόμοι:

  • Στη λεωφόρο Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη
  • Στην οδό Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του "414" προς Ν.Μάκρη
  • Στη Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύμαρα κυκλοφορίας

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πολικές θερμοκρασίες από σήμερα

Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. 

Η κακοκαιρία «Ελπίς» φέρνει χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

Καθώς αυτό θα κινείται νότια, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

χιόνια Αττική

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην Αττική - Στα λευκά η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. 

Η χώρα θα μπει στην… «κατάψυξη» τουλάχιστον για τις επόμενες πέντε μέρες. Αιτία θα είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

χιόνια

Χιόνια στην Αττική

Συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ψυχρή εισβολή αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από -11 έως 10, στην Ήπειρο από -6 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 13, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από -2 έως 12 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ. 

Σύμφωνα με αυτό, διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από σήμερα Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη.

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους Δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι έχουν εφοδιαστεί οι δήμοι, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται και οι αρμόδιοι, ώστε να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top