Συναγερμός με κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Παίρνουν μέτρα στην Κεντρική Μακεδονία

γουρούνια/ Unsplash

Εντατικοποιούνται τα μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ σε έναν χρόνο στη γειτονική Βουλγαρία είχαν εντοπιστεί έξι εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 298 σε αγριόχοιρους, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022 παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων και εντοπίστηκαν 107 εστίες σε αγριόχοιρους.

Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2022, άλλωστε, κοινοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- 19 δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους στην Βουλγαρία στις περιοχές Χάσκοβο/Haskovo (2 εστίες), Κάρτζαλι/Kardzhali (7 εστίες) και Σμόλιαν/Smolyan (10 εστίες) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Πανώλη: Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα 

Προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στην Ελλάδα, συνιστάται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης (η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα) και η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους (δηλαδή η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες).

Το μέτρο αυτό, μάλιστα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ιδιαίτερα στην περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου), όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top