Θεοδωρίδου για Όμικρον: «Υποεκτιμάται ο παράγοντας επαναλοίμωξης»

Ο απολογισμός της επιχείρησης «Ελευθερία» για το 2021

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού στη χώρα. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίας Θεοδωρίδου, προχώρησε σε μία ανασκόπηση των γεγονότων που καθόρισαν την εξέλιξη των εμβολιασμών μέσα στο 2021.

Πλεύρης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό 

«Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 26 εμβόλια που έχουν εγκριθεί και άλλα 200 υπό ανάπτυξη. Η εκστρατεία Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών. Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίστηκε μετά τον Μάιο, έκανε την ανατροπή» δήλωσε η ίδια. 

«Τα δεδομένα για την Όμικρον θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και υποεκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. Ίσως επιβαρύνει το σύστημα υγείας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα των εμβολίων».   

«Μαύρο» ρεκόρ με 9.284 νέα κρούσματα - 66 νεκροί και 629 διασωληνωμένοι

Ωστόσο, η κυρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο εναντίον της παραλλαγής, τονίζοντας την καθοριστική σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στην μάχη απέναντι στην Όμικρον.

«Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως. Οι υψηλού εισόδήματος χώρες έχουν εμβολιατεί κατά 75%, οι μέτριου προς χαμηλού εισοδήματος κατά 40% και οι χαμηλού εισοδήματος κατά 7%».

AstraZeneca: Τρεις δόσεις εμβολίου είναι αποτελεσματικές έναντι της Όμικρον

Συνολικά, η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από «επιτυχίες» όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top