Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πως στις θα πρέπει να κάνουν όλοι δύο self test πριν υποδεχθούν τον νέο χρόνο σε κλειστούς χώρους, σε αντίθεση με τις διαρροές που ανέφεραν ότι θα έπρεπε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να κάνουν υποχρεωτικό rapid test με δικά τους έξοδα.
Γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης για self και όχι rapid test στο ρεβεγιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες. Εκεί, και υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων, κυρίως από εμβολιασμένους πολίτες, πήρε την απόφαση να προτείνει τη διενέργεια αυξημένου ελέγχου με self test, για να μη διαταραχθεί η σχέση την Πολιτείας με όσους ακολούθησαν τις υποδείξεις της και προχώρησαν στον εμβολιασμό τους.
Έρχονται τηλεργασία και ωράριο στην εστίαση - Tι προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
Επίσης, στην απόφασή του μέτρησε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστούν ο κρατικός μηχανισμός, οι πολίτες και οι καταστηματάρχες, ενώ θα προκαλούνταν και μεγάλος συνωστισμός στα φαρμακεία για τα rapid test.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου 15 μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, κρίθηκε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι με αυξημένο testing προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα
Αμέσως μετά τις γιορτές οι ειδικοί περιμένουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας. Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους για μια εκρηκτική κατάσταση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ασφυξία το ΕΣΥ.
Σαρηγιάννης: «Μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, ας μη γελιόμαστε»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε, χθες, ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.
Μεταξύ αυτών είναι:
- Ο περιορισμός του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, πιθανότητα ως τις 12 τα μεσάνυχτα
- Η επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με βάση, είτε ηλικιακά κριτήρια (ο πήχης από τα 60 στα 50 έτη), είτε τη συννοσηρότητα. Να επεκταθεί δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικά, επικίνδυνα νοσήματα, και που μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν τις Μ.Ε.Θ.
«Όλα θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μεταδίδεται και σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων και ότι απορρίπτεται προς το παρόν η σκέψη για ένα γενικευμένο lockdown.
Όμικρον: Δύο δωρεάν self test για τις γιορτές
Πάντως τον νέο χρόνο θα τον υποδεχθούμε όλοι αφού πρώτα έχουμε κάνει το απαραίτητο self tests.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ανοίγει η πλατφόρμα για τη διάθεση δύο δωρεάν self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται σε 3 μέρες - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Η σύσταση είναι το πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν πριν επισκεφτούν μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και οικογενειακά τραπέζια για τα ρεβεγιόν.
Ζήτησε ακόμα να μην περιοριστούν μόνο στα δύο δωρεάν self test, αλλά να κάνουν και άλλα για να έχουν μια πραγματική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.