Tι είναι το revenge porn και πώς τιμωρείται

Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας

Όσα είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης για την εκδικητική πορνογραφία στην εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ποιος είναι πρωινιάτικα;»

Ολοένα και περισσότερα περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας γίνονται γνωστά στη χώρα μας. Ωστόσο, το φαινόμενο του «revenge porn» αποτελεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. 

Με αφορμή τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση «revenge porn» με κατηγορούμενο τον Στάθη Παναγιωτόπουλο -βασικό μέλος της ομάδας των Ράδιο Αρβύλα, αναλύουμε το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας. Τι σημαίνει, πώς λειτουργούν οι θύτες και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα τα θύματα.

Τι είναι το revenge porn

Με τον όρο “revenge porn” εννοούμε τη διαρροή φωτογραφιών ή βίντεο από προσωπικές στιγμές ατόμου που δε δίνει τη συγκατάθεσή του, βέβαια, γι’ αυτή τη δημοσιοποίηση. Σκοπός του ατόμου που δημοσιοποιεί το υλικό είναι να προσβάλλει, να προκαλέσει δυσφορία, να εκβιάσει ή να εκδικηθεί το θύμα. Γι’ αυτό και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο δράστης είναι ένας πρώην σύντροφος. 

Όπως αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας Κύπρου, η κατοχή του υλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δράστες για να εκβιάσουν τα υποψήφια θύματα σε άλλες σεξουαλικές πράξεις, να τα εξαναγκάσουν να συνεχίσουν τη σχέση ή να τους τιμωρήσουν για το τέλος της σχέσης (σε περίπτωση σχέσης), για να τα σιωπήσουν, να καταστρέψουν φήμη τους ή και για οικονομικό κέρδος.

Το υλικό διανέμεται συνήθως αφού η σχέση έχει τελειώσει και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε ολόκληρο το διαδίκτυο μέσω ανώνυμων δικτύων, φόρουμ και ιστότοπων εκδικητικής πορνογραφίας.

H Εκδικητική Πορνογραφία αφορά άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά 11 ετών μέχρι ενήλικα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. 

«Διώκεται ως πλημμέλημα αλλά πριν αναθεωρηθεί ο κώδικας αντιμετωπιζόταν ως κακούργημα. Η εκδικητική πορνογραφία πρέπει να τιμωρείται και πρέπει να τιμωρείται και βαριά» τόνισε ο Μανώλης Σφακιανάκης πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, μιλώντας στην εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ποιος είναι πρωινιάτικα;».

Revenge Porn: Πότε εμφανίστηκε και ποιοι παράγοντες συντελούν στην εξάπλωσή του

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναφερόμενες περιπτώσεις εκδίκησης μέσω εικόνων και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, αυξήθηκαν σημαντικά από το 2015 κι έπειτα. 

Με τον εκσυγχρονισμό των κινητών τηλεφώνων όπου οι κάμερες πλέον υπάρχουν σε όλες τις συσκευές, η δημοσιοποίηση εικόνων και βίντεο επιτυγχάνεται πλέον με μεγάλη ευκολία. 

Στο φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας συνετέλεσε το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα ζευγάρια τα οποία διαμοιράζονταν προσωπικές στιγμές με τους συντρόφους τους μέσω των εφαρμογών κοινωνικών μέσων και άλλων υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων.

Revenge Porn: Οι επιπτώσεις της εκδικητικής πορνογραφίας στο θύμα

Οι ιδιωτικές στιγμές ακόμη κι αν έχει απαθανατιστεί εν γνώσει του θύματος, προορίζονται αποκλειστικά για τον/ τη σύντροφο. Όταν, όμως,  μια τέτοια εικόνα κοινοποιείται σε άλλους ή ακόμη χειρότερα, δημόσια στο κοινό, τότε το θύμα διακατέχεται από έλλειψη ελέγχου και σε συνδυασμό με την αίσθηση ταπείνωσης, τον εξευτελισμό, τη γελοιοποίηση, τη δημόσια ντροπή και τον φόβο της περιθωριοποίησής τους, καθιστά τα θύματα αδύνατα αντιδράσουν, αφήνοντάς τα έρμαιο στα χέρια των δραστών τους.

Η παραβίαση της εμπιστοσύνης που επιδεινεύει ο θύτης, ασκεί τρομερή ψυχολογική πίεση στο θύμα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. «Κάποια κορίτσια έχουν αυτοκτονήσει γιατί κάποια εκτρώματα της ζωής αυτής έκαναν αυτές τις πράξεις» είπε ο κ.Μανώλης Σφακιανάκης κι αναφέρθηκε στον θάνατο της Λίνας Κοεμτζή. 

Λίνα Κοεμτζή: Στο αρχείο ο φάκελος για τον θάνατο της άτυχης φοιτήτριας

Revenge Porn: Πώς αντιμετωπίζεται η εκδικητική πορνογραφία

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να καταλάβουν τα θύματα, ότι δεν ευθύνονται για το γεγονός. Πρέπει επίσης να μιλάνε ώστε και να οδηγείται στη Δικαιοσύνη ο θύτης αλλά και για να απομακρύνεται το υλικό από τις διάφορες ιστοσελίδες.

Εξίσου σημαντικό, είναι να γίνει κατανοητό και από τους γονείς ότι τα παιδιά τους είναι θύματα της εν λόγω κατάστασης και σε καμία περίπτωση να μην ρίχνουν την ευθύνη στο παιδί τους.

Τα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές έτσι ώστε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και δράσεις, τόσο προς το θύμα, όσο και προς τον θύτη. Στη συντριπτική πλειοψηφία ο θύτης είναι γνωστός στο θύμα, έτσι εύκολα μπορείτε να λάβετε νομικά μέτρα εναντίων του. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top