Μετάλλαξη Όμικρον: Τέσσερα ερωτήματα που απασχολούν- Η σύγκριση με τη Δέλτα

Πόσο προστατεύτουν τα εμβόλια και τα φάρμακα για τον κορωνοϊό

Έφτασε και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (2/12)

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όμικρον», καθώς η επιστημονική κοινότητα ακόμα τη μελετά και δεν είναι ακόμα σαφές εάν και πόσο επικίνδυνη είναι και φυσικά εάν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Μετάλλαξη Όμικρον: Κανένας νεκρός έως τώρα – ΠΟΥ: Χρειαζόμαστε χρόνο

Όπως επισημαίνει στη «Real News» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE ο Ηλίας Μόσιαλος, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μας ανησυχούν για τη μετάλλαξη Όμικρον:

  1. Είναι ο ιός μολυσματικός; Δε γνωρίζουμε ακόμα εάν ο ιός είναι πιο μολυσματικός σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα, καθ’ ότι ο ιός επεκτάθηκε στη Νότια Αφρική, χωρίς να έχει «ανταγωνισμό» με τη Δέλτα. Θα το γνωρίζουμε σε δύο εβδομάδες.
  2. Είναι ο ιός πιο επικίνδυνος; Και αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Αυτή την περίοδο συλλέγονται στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Γνωρίζουμε ότι αρκετές περιπτώσεις ήταν ήπιας ασθένειας, αλλά αφορούσαν κυρίως άτομα κάτω των 40 ετών.
  3. Εξακολουθούν τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά και κατά πόσο είναι; Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα των πειραματικών μελετών και σε συνδυασμό με τα κλινικά ευρήματα θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
  4. Είναι οι θεραπείες απότελεσματικές; Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, αν τα εμβόλια χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους, θα χάσουν και τα μονοκλωνικά. Τα αντιικά φάρμακα, όμως, θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, γιατί στοχεύουν σε μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί.

Κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά απίθανο τα υπάρχοντα εμβόλια να μη δουλεύουν καθόλου απέναντι στη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πιο μεταδοτική από την Δέλτα» λέει επιστήμονας του ΠΟΥ

Παπαευαγγέλου: «Απίθανο η απαισιόδοξη εκδοχή για τη μετάλλαξη Όμικρον»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θεωρεί «απίθανη» την απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως ανέφερε σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν συμβεί αυτό γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020, έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα.

Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις

μετάλλαξη Όμικρον

«Αισιοδοξία ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα»

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

«Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο - τρεις μήνες, εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός», τόνισε.

Πότε θα γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί πιο συχνά επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει

Ωστόσο, όπως λέει, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή Όμικρον ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».

Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», επισημαίνει η κα Παπαευαγγέλου.

«Η Όμικρον δείχνει να είναι πολύ μεταδοτική»

Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, τονίζει, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει.

Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού.

Όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επιδημικές εξάρσεις

Η ίδια αφήνει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον είναι παρακινδυνευμένη, αλλά λέει πως «σε περιοχές και κοινωνίες όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις».

Τέλος διαφωνεί κάθετα με την άποψη ότι δεν εμβολιάζεις στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς ο ιός γίνεται ισχυρότερος και επισημαίνει πως «η επέκταση του εμβολιασμού αλλά και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου μειώνει σημαντικά τις «ευκαιρίες» του ιού να μεταδίδεται».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top