Μετάλλαξη Όμικρον: «Πιο μεταδοτική από την Δέλτα» λέει επιστήμονας του ΠΟΥ

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε»

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τη μετάλλαξη Όμικρον/ (3/12/21)

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα στο συνέδριο Reuters Next πως ενώ η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, προσεκτικοί και να μην πανικοβαλλόμαστε.

«Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ΄ό,τι πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε συνέντευξη στο συνέδριο Reuters Next.

Μετάλλαξη Όμικρον: Προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις

Παρ΄όλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

«Πρέπει να περιμένουμε, ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια... αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή ως σύνολο», είπε η Σουαμινάθαν.

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Όμικρον: «Εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος»

«Η Δέλτα ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί».

Μετάλλαξη Όμικρον: Ήρθε στη Μποτσουάνα από διπλωμάτες της Ευρώπης

Η Σουαμινάθαν είπε πως η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις απ΄ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Τα εμβόλια φαίνεται όντως να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

«Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν... σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία», είπε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς δύο κρούσματα έβαλαν σε καραντίνα 2.000 ανθρώπους

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε «ο Π.Ο. Υ. ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

«Η φυσική λοίμωξη δρα ως ενισχυτική δόση», είπε η Σουαμινάθαν και πρόσθεσε πως ενώ η νέα παραλλαγή «θα μπορούσε να έχει προέλθει από μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλούχησης του γονιδιώματος», η προέλευσή της δεν είναι γνωστή.

«Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ» είπε η Σουαμινάθαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top