Μετάλλαξη Όμικρον: Ήρθε στη Μποτσουάνα από διπλωμάτες της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της χώρας ζητά να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον βρέθηκε στην Ελλάδα χθες, Πέμπτη (2/12/21)

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνας Μογκουέτσι Μασίσι δήλωσε ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον στη χώρα είχαν έρθει από την Ευρώπη, ζητώντας να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής. 

Η Όμικρον, που έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής και να λάβουν και άλλα μέτρα για να την περιορίσουν. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις

Ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά η Όμικρον, η Νότια Αφρική στις 25 Νοεμβρίου και η  Μποτσουάνα μια ημέρα αργότερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια νέα παραλλαγή της οποίας οι μεταλλάξεις ήταν διαφορετικές από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα. 

Η Νότια Αφρική έχει επίσης παραπονεθεί ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. 

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μιλώντας σε συνέντευξη στο CNN χθες βράδυ. «Οι διπλωμάτες ήλθαν από έναν αριθμό χωρών….και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φθάσουν στην Μποτσουάνα». 

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ασθενής μηδέν στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Star

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε: «Πράγματι». 

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η Όμικρον εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου. 

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ήπια ή ασυμπτωματικά» τα 79 κρούσματα στην Ευρώπη

Η χώρα έχει έως τώρα ανακοινώσει πάνω από 20 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής.  Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής». 

Πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top