Μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανό να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου»

Τσακρής: «Ίσως υπάρχει ήδη κρούσμα της νέας παραλλαγής στη χώρα μας»

Όσα είπε ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα εμβόλια - Πηγή/βιντεο: Σκάι

Την πιθανότητα να χρειαστεί χορήγηση και τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. 

Εμβόλιο Moderna: Τρίτη δόση και για τη μετάλλαξη Όμικρον μέχρι τον Μάρτιο

Όπως είπε ο κ. Τσακρής μιλώντας στο Σκάι, το ενδεχόμενο αυτό το επεξεργάζονται και οι φαρμακευτικές εταιρίες, ωστόσο επεσήμανε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα ώστε να ξεκαθαριστεί πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Το παρασκήνιο της απόφασης

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση τους, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», πρόσθεσε.

Τσακρής: «Πιθανό να υπάρχει ήδη κρούσμα στη χώρα μας»

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ακόμα ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς «οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές», δηλαδή δε μεταφέρονται απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας, όπως εξήγησε ο καθηγητής.

«Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορωνοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσονται», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top