Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Το παρασκήνιο της απόφασης

Αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβόλιο

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις με την απόφασή του αυτή. 

Μέχρι χθες η κυβέρνηση απέκλειε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, όμως η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον σήμανε παγκόσμιο συναγερμό και την οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων, καθώς και το σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση. 

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός συζήτησε τους προβληματισμούς του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμένο και με τον υπουργό Επικρατείας, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 - Πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Αυτό που ήθελε να εξασφαλίσει είναι ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου. 

«Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω κι αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε καλά ότι με την απόφασή του αυτή θα υπάρξει και πολιτικό κόστος, ειδικά λόγω του προστίμου των 100 ευρώ που θα βεβαιώνει η ΑΑΔΕ σε όποιον πολίτη άνω των 60 ετών δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του από τις 16 Ιανουαρίου. 

Κορωνοϊός: «Κλείσιμο σχολείων και αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από παντού»

Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου «μέτρησαν» και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η “προαιρετική υποχρεωτικότητα”», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε θα πουν εύκολα «όχι» στα μέτρα όταν αυτά έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, καθώς έτσι θα στείλουν λάθος μήνυμα στους πολίτες όσον αφορά στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού τη συγκεκριμένη στιγμή.

Νέα μέτρα: Πόσα θα πληρώνουν τον μήνα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Επίσης θεωρούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την ευάλωτη ομάδα των 60+ που είναι και αυτοί που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση και θάνατο, θα έβαζε σε μεγαλύτερη δοκιμασία το ΕΣΥ και θα προκαλούσε και φθορά στην κυβέρνηση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αυξήθηκαν τα ραντεβού

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων κλείστηκαν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr 6.000 ραντεβού για εμβολιασμό από πολίτες άνω των 60 ετών. 

Ρεβεγιόν με self test

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και νέο σχεδιασμό για την ιχνηλάτηση του επικίνδυνου ιού.

Οικονόμου: Τι είπε για υποχρεωτικό εμβολιασμό και το ενδεχόμενο lockdown 

Όπως είπε θα χορηγηθούν δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες, για να μπορέσουν να γιορτάσουν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων με ασφάλεια. 

Στόχος να ανιχνευθούν τυχόν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και να ιχνηλατηθεί η πορεία του ιού στο διάστημα μέχρι το πέρας των γιορτών. 

Για τον λόγο αυτό, ένα δωρεάν self test θα διατεθεί σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη στις:

  • 6-12 Δεκεμβρίου
  • 3-7 Ιανουαρίου.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το μέτρο του προληπτικού ελέγχου για το γενικό πληθυσμό αναμένονται σήμερα από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests για τις ανάγκες των σχολείων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top