Νέα μέτρα: Στην εφορία το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

Πώς οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός στην απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μπροστά στην ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας στις γιορτές

Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, το οποίο θα βεβαιώνει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και θα καταχωρείται ως οφειλή.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 - Πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Το πρόστιμο αφορά 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία.

Έχουν 46 ημέρες περιθώριο για να εμβολιαστούν, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο. 

Νέα μέτρα: Πόσα θα πληρώνουν τον μήνα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη 

Το σκεπτικό γύρω από αυτή την απόφαση, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι τον «βασάνισε προσωπικά», είναι προστατευτεί το 17% που είναι ανεμβολίαστοι, με δεδομένο ότι από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προέρχονται οι 9 στους 10 που καταλήγουν.

Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρξει ένα αίσθημα δικαιοσύνης για το υπόλοιπο 83% των άνω των 60 ετών, που έχει ήδη εμβολιαστεί.

Δωρεάν self test για τις γιορτές σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, με εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, έχουν από 7 έως 18 φορές λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Δωρέαν self test για όλους τους ενήλικες την περίοδο των γιορτών 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη δωρεάν διάθεση δύο self test για τις γιορτές σε όλους τους ενήλικες.

-    Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθούν δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, προκειμένου να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί.

-   Από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι ενήλικες με δύο δωρεάν self test, ώστε να δούμε την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια των γιορτών. 

Η δήλωση των self test δε θα είναι υποχρεωτική, ωστόσο τα θετικά θα πρέπει να δηλώνονται κανονικά στην πλατφόρμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top