Σκληρή μάχη για να αποφευχθεί το lockdown - Η ημερομηνία ορόσημο

Στόχος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ειδικά στους άνω των 60 ετών

Μάχη δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί για να μην κλείσει η οικονομία και η κοινωνία

Την ώρα που η πανδημία στην Ευρώπη «φουντώνει» ξανά και η απειλή του lockdown καραδοκεί και στην Ελλάδα η κατάσταση προκαλεί ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να τηρεί στάση αναμονής, ώστε να δει κατά πόσο θα έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα. 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.108 νέα κρούσματα και 93 θανάτους, ενώ 612 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων. Μεγάλη είναι, παράλληλα, η διασπορά και στα παιδιά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 15 - 21 Νοεμβρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών είναι 11.131, αποτελώντας το 24%, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 4.4% από την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολο των κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με αυστηρότερα μέτρα; 

Ήδη η Αυστρία βρίσκεται σε καθολικό lockdown, ενώ και στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πρότεινε στη νέα κυβέρνηση να πάρει η ίδια την ευθύνη ενός νέου lockdown, καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική. 

Θέλουν διακοπές τα Χριστούγεννα οι Έλληνες αλλά τους «φρενάρει» ο Covid-19

Στην Ελλάδα, ημερομηνία ορόσημο για το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η 13η Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί ο αριθμός των πολιτών, άνω των 60 ετών που πείστηκαν να εμβολιαστούν είτε για πρώτη φορά, είτε με την τρίτη, ενισχυτική δόση. 

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι, επίσης, η διορία που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και άρα και οι «ελευθερίες» που δίνει. 

Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα - Τι συνιστούν οι ειδικοί

Επιπλέον, η 13η Δεκεμβρίου είναι σημαντική, γιατί όσοι θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα έχουν καταφέρει έως τότε να «χτίσουν» ικανοποιητική ανοσία έως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, καθώς μετά την επιβολή των νέων πιο αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμοί «ξεκόλλησαν» και μέσα στον μήνα κλείστηκαν 500.000 νέα ραντεβού, από τα οποία, ήδη τα μισά έχουν γίνει. 

Τελευταία λύση το lockdown

Για την κυβέρνηση πάντως το lockdown αποτελεί την ύστατη λύση εφόσον κανένα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν έχει αποτέλεσμα. 

Κορωνοϊός: Ακόμα τρεις περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το καθολικό λουκέτο δεν έχει νόημα αν καταφέρουμε να χτίσουμε ανοσία κοντά στο 80% μέσα στον Δεκέμβρη. Ήδη πλησιάζουμε το 74%, κάτι που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες. 

Lockdown: Καθοριστική η 3η δόση του εμβολίου

Καθοριστική για το χτίσιμο της ανοσίας είναι και η ολοκλήρωση της τρίτης δόσης, την οποία δικαιούνται περίπου 2,8 εκατ. συμπολίτες μας. 

Το ECDC προειδοποιεί: «Πάρτε μέτρα επειγόντως»

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου έκαναν την ενισχυτική δόση ή έκλεισαν ραντεβού 1,8 εκατ. πολίτες, που κλείνουν έως και επτά μήνες από τη δεύτερη δόση και αφορούν σε συμπολίτες μας από 50 ετών και άνω. 

Κορωνοϊός: Ποια είναι η ασφαλής απόσταση στους εξωτερικούς χώρους

Η εκτίμηση είναι ότι μέσα σε 10 ημέρες αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί εάν τα ραντεβού συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες κλείνονται κατά μέσο όρο 100.000 και πλέον νέα ραντεβού ημερησίως.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top