Το ECDC προειδοποιεί: «Πάρτε μέτρα επειγόντως»

Δεκέμβριος και Ιανουάριος οι πιο «επικίνδυνοι» μήνες για την πανδημία

Όσα είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας  στις 22/11

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Άντρεα Αμόν δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά συνιστούσε να εξετασθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η ασφαλής απόσταση στους εξωτερικούς χώρους

Πρόσφατα σενάρια μοντελοποίησης που διεξήγαγε το ECDC, ωστόσο, δείχνουν ότι η δυνητική επιβάρυνση της νόσου στην Ευρώπη από την μετάλλαξη Δέλτα θα είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων στο σύνολο του πληθυσμού.

«Από τις αρχές του έτους, έχουμε δει μια ταχεία ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη που απέτρεψε με επιτυχία θανάτους και μείωσε τις νοσηλείες και τη μετάδοση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν υποπληθυσμοί και ηλικιακές ομάδες, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από την επιθυμητή, ακόμη και σε χώρες που έχουν επιτύχει καλή συνολική εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμόν. 

Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος των «ανενεργών» εμβολιασμών μετά το εξάμηνο

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από το COVID-19 και τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να επικεντρωθούμε επειγόντως στην κάλυψη αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα».

Επί του παρόντος, λιγότερο από το 70% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό εμβολιασμού που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άπλετο χώρο στον ιό να εξαπλωθεί.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η θεραπεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Επειδή τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι των σοβαρών συνεπειών της λοίμωξης COVID-19, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία COVID-19 θα αφορά ανεμβολίαστα άτομα, ιδίως ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες κινδύνου. Συνεπώς, το σημερινό συνολικό επίπεδο εμβολιασμού στην Ευρώπη θα είναι ανεπαρκές για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από τα κρούσματα και τις νοσηλείες COVID-19 κατά τους χειμερινούς μήνες και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορωνοϊού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδίως στους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει, σύμφωνα με το ECDC, να παραμείνει προτεραιότητα για τις αρχές δημόσιας υγείας. Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει τα κενά ανοσίας στον ενήλικο πληθυσμό και να εξασφαλίσει αποτελεσματική και ισότιμη κάλυψη σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες.

Λύματα: «Έκρηξη» του ιικού φορτίου σε τρεις περιοχές - Πού αυξήθηκε 433%

Προκρίνεται επίσης, οι χώρες της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα τα άτομα άνω των 40 ετών. Αυτό γίνεται για να αυξηθεί η προστασία από τη μόλυνση λόγω εξασθένησης της ανοσίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συνιστάται το νωρίτερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωτογενούς προγράμματος.

«Η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού απαιτεί χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων επέρχεται μόνο δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξασθένησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου κατά της λοίμωξης και της μετάδοσης, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ή να επανεισάγονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», ανέφερε η επικεφαλής του ECDC.

Πότε δεν πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση εμβολίου

Η παρακίνηση των ανθρώπων να ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα και την εορταστική περίοδο, όταν περισσότεροι άνθρωποι θα ταξιδεύουν και θα συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.

«Γνωρίζω ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία στο σύνολό της για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του επιλέξιμου πληθυσμού, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας», τόνισε η κ. Αμόν.

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top