Σωτήρης Τσιόδρας: «Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους»

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά»

«Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Αναλαμβάνει επικεφαλής σε νέα επιτροπή για την πανδημία

Όπως είπε, στην Ελλάδα χάρη στους εμβολιασμούς έχουν αποφευχθεί 8.400 θάνατοι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Επίσης, έχουμε αποφύγει 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, αν έως τα μέσα Ιουλίου είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.

Εξήγησε μάλιστα ότι οι ζωές που σώθηκαν και οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. 

«Έξαλλος» ο Τσιόδρας: «Ακούγονται πολλές αντιεπιστημονικές ανοησίες»

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη.  

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν” και δεν είναι αποτελεσματικά», τόνισε ο Σωτήρης Τσόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους “πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό. Γι’ αυτό ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους. 

«Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές», πρόσθεσε.

Σαρηγιάννης: «Χωρίς νέα μέτρα θα έχουμε 5.000 κρούσματα τον Νοέμβριο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε ο καθηγητής, τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες. 

«Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα και μετά από αυτή.

Κορωνοϊός: Το κράτος που έχει εμβολιάσει το 99% των κατοίκων του

Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστη η βόρεια Ελλάδα – Δεν κλείνουν ραντεβού

Η ανάλυση που παρουσίασε υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.

Η μελέτη αναλύει σε τεχνικό επίπεδο και περιλαμβάνει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού.

Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top