Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Καταιγίδες και μποτιλιαρισμένοι δρόμοι στην Αττική

Σε ισχύ το σχέδιο «Δάρδανος» - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές

Η οδός Λύρα στην Κηφισιά πλημμύρισε από την έντονη βροχόπτωση που έφερε ο «Μπάλλος»

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», «χτυπώντας» ήδη τα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο.  Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται και στην Αθήνα και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους.

Ειδικότερα, η κίνηση είναι αυξημένη αυτή την ώρα στην είσοδο και την έξοδο της Αθηνών - Κορίνθου, στην Αθηνών - Λαμίας από Αθηνών έως κόμβο Καλυφτάκη και από κόμβο Καλυφτάκη έως Αθηνών, στην Πέτρου Ράλλη, τη Μεσογείων, την Κατεχάκη στο ρεύμα από Ηλιούπολη, την κάθοδο της Κηφισίας, την Βασιλίσσης Σοφίας, την Βασιλέως Κωνσταντίνου, και στην άνοδο της Συγγρού.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε κατάσταση συναγερμού ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται σήμερα ο «Μπάλλος» να δείξει τα… δόντια του. 

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές στη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, αλλά και την Αττική. 

Δείτε live την επέλαση του «Μπάλλου» - windy.com

Στους πολίτες που διαμένουν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο εστάλη χθες μήνυμα από το «112», με το οποίο καλούνταν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν. 

Παράλληλα, οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους περιοχών οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν προβλήματα με πλημμύρες, ζητώντας να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βροχή στην Κηφισίας

Χτες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κακοκαιρία «Μπάλλος» υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, οι Γενικοί Γραμματείς της Πολιτικής Προστασίας και της Τάξης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΜΥ, του ΕΚΑΒ κ.α. παράγοντες.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ισχύ το σχέδιο «Δάρδανος»

Η Πολιτική Προστασία με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, και άλλων δυνάμεων έχουν καταστρώσει σχέδιο για την απομάκρυνση κατοίκων, εφόσον χρειαστεί, από περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και κινδυνεύσουν από πλημμύρες.

Μπάλλος: Στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας η Αττική

Από χτες βράδυ, όπως αποφασίστηκε, λειτουργούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονιστούν πλήρως όλοι οι φορείς.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται υπ’ ατμόν για τις περιπτώσεις που υπάρξει αποκλεισμός δρόμων, ώστε να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων και να παράσχει βοήθεια.

Σε πλήρη επιφυλακή και το ΕΚΑΒ, ενώ θα εμπλακούν, όπως και στις πυρκαγιές, και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με το Σχέδιο «Δάρδανος» επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. 

Το σχέδιο αποσκοπεί πρώτον στην υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την άμεση βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Και δεύτερον στην αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής της υγείας και της περιουσίας των πολιτών καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προτασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
  • Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
  • Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Καιρός: Η πρόγνωση για σήμερα 14/10

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για όλη την Ελλάδα 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top