Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά 1η Οκτωβρίου η συνταγογράφηση

Ανησυχία για τη συνύπαρξη κορωνοϊού - γρίπης

Όσα είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τη συνύπαρξη του κορωνοϊού και της γρίπης/ ΣΚΑΙ (28/9/21)

Ένα μεγάλο μέρος του περσινού χειμώνα πέρασε με τους πολίτες να κυκλοφορούν πολύ λιγότερο λόγω του μακροχρόνιου lockdown, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη διασπορά της εποχικής γρίπης. 

Ωστόσο, ο στόχος του φετινού χειμώνα είναι να αποφευχθεί κάποιο γενικό lockdown, εφόσον ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο για τον κορωνοϊό. Έτσι, η ενδεχόμενη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη απασχολεί τους ειδικούς. 

Pfizer: Ξεκινά κλινική δοκιμή για προληπτική χρήση χαπιού για τον κορωνοϊό

Ο ιός της γρίπης φέτος θα είναι απρόβλεπτος, καθώς αν το κύμα της γρίπης σηκωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, τον μήνα που συνήθως γίνεται το ξεκίνημά του -με κορύφωση τέλος Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου- τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμπέσει με το κύμα της επιδημίας κορωνοϊού που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ειδικοί θεωρούν πως οι νομοί με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τον κορωνοϊό ίσως «χτυπηθούν» ακόμα περισσότερο από τη γρίπη, αφού τα νοσοκομεία τους θα είναι λιγότερα διαθέσιμα. 

«Τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού μπορούν να συγχορηγηθούν»

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως: «Πέρυσι δεν εκτεθήκαμε τόσο στον ιό της γρίπης σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε αυτό παίζει ρόλο η χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που υποχρεωθήκαμε να τηρούμε λόγω της νόσου Covid -19. Ωστόσο, η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησαν πέρυσι οι ιοί της γρίπης, θα είναι χαμηλότερη».

Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται το πέμπτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Οι παραλαβές για το αντιγριπικό εμβόλιο έχουν ήδη ξεκινήσει από τα φαρμακεία και οι γιατροί είναι έτοιμοι για την υπό αυστηρούς όρους ηλεκτρονική συνταγογράφηση περισσοτέρων από 4,2 εκατομμυρίων εμβολίων στους πολίτες από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου. 

Βασιλακόπουλος: Αναγκαίο το εμβόλιο της γρίπης -Κανένας κίνδυνος αν συνδυαστεί με τρίτη δόση

Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο και το πώς αυτό θα χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Εμβολιασμός: Ποιοι δε χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Ο καθηγητής τόνισε πως φέτος το άνοιγμα της κοινωνίας καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό και για τη γρίπη, ειδικά όσων δεν εμβολιάστηκαν πέρυσι: «Επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας». 

Moderna: Ετοιμάζει μονοδοσικό εμβόλιο για κορωνοϊο και γρίπη

Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η τρίτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, ωστόσο συμβούλευσε να υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των εμβολίων: «Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπάθω να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση, δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών».

Αναφορικά με την διενέργεια τεστ αντισωμάτων στην οποία προβαίνουν αρκετοί για να μετρήσουν το ποσοστό ανοσίας τους , ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να μετράμε αντισώματα, καθώς ελάχιστα από αυτά μπορούν να μας δείξουν ποια εμποδίζουν την είσοδο του ιού στον οργανισμό και δεν μετράται η κυτταρική ανοσίας. «Δεν έχει δοθεί τέτοια οδηγία γιατί δεν είναι χρήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top