Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα - μέρα στην Ελλάδα - Εντυπωσιακές εικόνες

Σε ποιες περιοχές της χώρας έγινε ορατό το μετέωρο

Εικόνες από το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο - Βίντεο Ant1

Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα σημειώθηκε τα το βράδυ της Τρίτης στη χώρα μας. Μετεωρίτης «έσκισε» τον ελληνικό ουρανό και έκανε τη νύχτα μέρα ενώ ήταν ορατός σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην Αττική.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από εικόνες και βίντεο χρηστών που στάθηκαν τυχεροί και είτε είδαν είτε κατέγραψαν το εντυπωσιακό μετέωρο, όπως ονομάζεται.

μετεωρίτης

Εντυπωσιακή εικόνα από τον μετεωρίτη - Φωτογραφία Facebook Nikitas Mprouskos - Meteology

Οι κάμερες του ιστότοπου kopaida.gr κατέγραψαν το ουράνιο σώμα στις 23:08 και η εικόνα «κόβει» την ανάσα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, το φαινόμενο έγινε ορατό σε Λειβαδιά, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και άλλες περιοχές.

Τι είναι το μετέωρο

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα.

Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές. Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε:

  • Διάττοντες αστέρες: Ο διάττων αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα (συνήθως 1 ή 2) δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται.
  • Βολίδες: Οι βολίδες δημιουργούνται από μεγαλύτερους μετεωροειδείς (μεγάλους σαν ένα πετραδάκι μέχρι μεγάλους ογκόλιθους) κι έτσι μπορούν να εκραγούν από ανομοιογενή θέρμανση (και άρα έντονα διαφορική διαστολή) και να παραγάγουν ήχο ικανό να ακουστεί μέχρι το έδαφος, ενώ μπορεί τμήματά τους να φθάσουν μέχρι το έδαφος.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top