Μίκης Θεοδωράκης: «Με τις οδηγίες του έφτιαξα τον τάφο του στον Γαλατά»

Αγοραστάκης στο star.gr: Γραπτή και νομικά ισχυρή η τελευταία του επιθυμία

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Άγνωστος παραμένει για την ώρα ο τόπος ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που «έφυγε» χθες σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος. 

Να γίνει η σεβαστή η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, αναφορικά με τον τόπο ταφής του και να μη γίνει θέμα συζήτησης, ζήτησε μέσα από το star.gr ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του Μίκη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Τρίτη 7/9 έως την Πέμπτη 9/9. Την ίδια ημέρα, στις 15:00, θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών (φωτογραφία eurokinissi)

«Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία με έχει χρεώσει για να την πραγματοποιήσω, είναι να ταφεί στο Γαλατά, το χωριό του, κοντά στους δικούς του και αυτή την επιθυμία εγώ δηλώνω ότι θα πραγματοποιήσω», είπε.

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η επιθυμία του αυτή δεν είναι προφορική, αλλά γραπτή και σε συμβολαιογράφο.

Η επιθυμία του αυτή η τελευταία είναι με κάθε λεπτομέρεια και νομικά κατοχυρωμένη. Δεν είναι προφορική, είναι γραπτή, είναι συμβολαιογραφικά νομικά ισχυρή. 

Όπως εξήγησε, στον Γαλατά είναι θαμμένοι ο παππούς του ο Μιχάλης Θεοδωράκης, η γιαγιά του Αικατερίνη, καθώς και οι γονείς και ο αδερφός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος ταφής του μουσικοσυνθέτη έχει ήδη ανοιχτεί.

Του έχω φτιάξει το μνήμα του στον ίδιο χώρο. Με τις οδηγίες του τον έφτιαξα εγώ τον τάφο του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει ορχίστρα

Επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν σύμφωνα με τον κ. Αγοραστάκη να ταφεί στο Γαλατά Χανίων (φωτογραφία eurokinissi)

«Να μην αμαυρώσουμε την εικόνα του Μίκη»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη να πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται εξοχική κατοικία της οικογένειας. Ωστόσο, ο κ. Αγοραστάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι κάτι που δεν το συζητάει. Επαναλαμβάνει ότι η τελευταία επιθυμία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη ήταν σαφής και δεν πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης, γύρω από αυτή. 

«Εγώ είπα σε ό,τι είμαι χρεωμένος και σε ό,τι με αφορά ότι αυτό θα το τηρήσω (την ταφή στο Γαλατά). Δεν έχω μιλήσει με την κόρη του Μαργαρίτα και με κανέναν. Αυτό που ζητάω από όλους είναι να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πατέρα τους. 

Ας μην το κάνουμε θέμα συζήτησης. Όλοι αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να σεβαστείτε αυτό. Είμαι σαφής, δεν είναι θέμα συζήτησης αυτό. Ο άνθρωπος είναι τόσο μεγάλος, τόσο ψηλός που δε σηκώνει να προσπαθήσουμε με δευτερεύοντα, τριτεύοντα θέματα να αμαυρώσουμε την εικόνα του. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ευθύνη. Σεβασμός, λοιπόν, σε αυτόν τον γίγαντα», είπε.

Μίκης Θεοδωράκης: «Υπέφερε πολύ - Να τον αγαπάτε πάντα!» δήλωσε η κόρη του

Αναφερόμενος στη σχέση που είχε με τον Μίκη, ο ίδιος σημείωσε ότι τους συνέδεε μία στενή φιλία τα τελευταία 20 χρόνια. 

«Είχα μία στενή φιλία δύο δεκαετίες μαζί του και μία γνωριμία 4 δεκαετίες. Με τίμησε με την αγάπη του και τη φιλία του και εγώ φρόντισα να ανταποκριθώ όσο μπορούσα με τον τρόπο, τις δυνάμεις μου σε αυτή τη μεγάλη υποχρέωση. Τη θεωρώ υποχρέωση, γιατί ήμουν ο τυχερός της υπόθεσης που είχα αυτή τη σχέση με τον Μίκη Θεοδωράκη», σημείωσε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top