Άνοιξε για το κοινό το κελί του Μίκη Θεοδωράκη στον Ωρωπό

«Μην ξεχνάς τον Ωρωπό» - Όταν ο συνθέτης φυλακίστηκε στη δικτατορία

Το ρεπορτάζ της Άννας Λίτινα και του Γιώργου Σαραντάκου για τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη/ Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Star (2/9/21)

Μετά την είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, ο δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί όπου είχε φυλακιστεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης. 

Μίκης Θεοδωράκης: Στις 9/9 η κηδεία του - Ενδέχεται να γίνει στο Βραχάτι

Το 1969 ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε κρατούμενος από το καθεστώς της Δικτατορίας στις φυλακές Ωρωπού, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Μάλιστα κατά την κράτησή του εκεί, είχε επιδεινωθεί επικίνδυνα η υγεία του.

Μίκης Θεοδωράκης: «Υπέφερε πολύ - Να τον αγαπάτε πάντα!» δήλωσε η κόρη του

Σε ένα μικρό κελί, περίπου 24 τετραγωνικά, κρατούνταν τότε δεκάδες άνθρωποι. Στο εσωτερικό του κτιρίου έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη εικόνα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και η χειρόγραφη απεικόνιση των έργων του, όπως την είχε αποκαλύψει σε μαθητές σχολείου στον Ωρωπό.

Για τη φυλάκισή του, ο μεγάλος συνθέτης είχε γράψει το τραγούδι «Μην ξεχνάς τον ωρωπό», το οποίο ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά το 1974.

Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης/ NDP

Σήμερα το απόγευμα ο δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί του στο Κτίριο 1, όπου η δημοτική Αρχή και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής.

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία του συνέντευξη στο Star

«Για τον τόπο μας αποτελεί ένα σύμβολο. Δημιουργούς του πνεύματος, του πολιτισμού και τη δημοκρατίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.

Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης/ NDP

«Ο δήμος μας αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση το Μίκη Θεοδωράκη. Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής σημάδεψε όλους τους Έλληνες με τα έργα και τους αγώνες του για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά και μία παρακαταθήκη για ενότητα, δημιουργία και προκοπή» δήλωσε χαρακτηριστικά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top