Κορωνοϊός: Στις 12:00 η ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Τι αλλάζει - Δυσκολεύει η ζωή τους

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων με κορωνοϊό να αυξάνεται, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, τα οποία θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για διαχωρισμό εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ενώ στην παρουσίαση θα συμμετέχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα, ο οποίος επιβραδύνθηκε σημαντικά μέσα στο καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία ή που διασωληνώνονται αφορά ανεμβολίαστους.

Δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων - Τι θα ανακοινωθεί

Τα νέα μέτρα φέρνουν δυσκολίες και επιβαρύνσεις στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ για να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οι οποίοι θα δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τα γήπεδα.

Η κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφο σε όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται

Από την άλλη, στα θέατρα και στα σινεμά εξετάζεται η είσοδος και για ανεμβολίαστους με εργαστηριακό τεστ που θα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς σε αυτούς τους χώρους είναι εφικτό να φορούν όλοι, συνεχώς, τις μάσκες τους.

Στα σούπερ μάρκετ και στο λιανεμπόριο σε αυτή τη φάση δε θα υπάρξει κάποιος αποκλεισμός αλλά θα ισχύει όριο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά,  με μάσκες και αποστάσεις.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ο έλεγχος με τεστ θα είναι πολύ συχνός ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή διασπορά καθώς τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης.

Zέττα Μακρή: Τηλεκπαίδευση σε εξαιρετικές περιπτώσεις 

Για τους ανεμβολίαστους μαθητές τα self test θα τα παρέχει το κράτος. Για τους ανεμβολίαστους φοιτητές δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αν θα αρκεί το self test ή αν θα απαιτείται και rapid test. 

Ποιος θα πληρώνει τα τεστ

Το κόστος των συχνών διαγνωστικών τεστ θα αναλάβουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόκειται για ένα ποσό τουλάχιστον 20 ευρώ για κάθε rapid test, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό αρχικά μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια δύο φορές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top