Φωτιά Βίλια: Ανακόπηκε η πορεία της λίγο πριν κάψει τα πρώτα σπίτια

Υπήρξε εισήγηση για εκκένωση - Άλλαξαν φορά οι άνεμοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Σαραντάκου για το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, oι πύρινες φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια, ωστόσο η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε. Νωρίτερα, υπήρξε και εισήγηση για προληπτική εκκένωση των Βιλίων.

Φωτιά Βίλια

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και ανεξέλεγτες παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος. Την κατάσταση κάνουν ακόμα πιο δύσκολη οι άνεμοι που έχουν αλλάξει και οδηγούν τις φλόγες προς τα Βίλια.  

Φωτιά Βίλια

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική, φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι η επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να κινδυνεύει η περιοχή.

«Ζητάμε επειγόντως βοήθεια»

«H εικόνα είναι πολύ δύσκολη. Φυσούν ισχυροί νότιοι άνεμοι της τάξης των 6 μποφόρ. Ζητάμε επειγόντως βοήθεια γιατί οι άνεμοι που πνέουν θα φέρουν τη φωτιά μέσα στα σπίτια μας. Στα Βίλια είναι τώρα 4.000 κάτοικοι», σημείωσε στο μεσημεριανό δελτίο του Star, η Ξάνθη Ρούση, δημοτικός σύμβουλος Βιλίων.

Να σημειωθεί πως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού για να μην καούν σπίτια.

Την ίδια ώρα, οι εθελοντές πυροσβέστες και οι κάτοικοι προσπαθούν και εκείνοι συνεχώς να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Φωτιά Βίλια

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι οι συνεχείς αναζοπυρώσεις. Σε πολλά σημεία υπάρχει αδυναμία προσέγγισης καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, ενώ προβληματίζει και η σημερινή άνοδος της θερμοκρασίας.  

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει, την Πέμπτη 19 Αυγούστου στην κατηγορία κινδύνου 4 θα είναι η Εύβοια και η Αττική, ενώ υψηλός (κατηγορία 3) προβλέπεται ο κίνδυνος και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top