Φωτιές - Αποζημιώσεις: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Σε δύο φάσεις η καταβολή

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια Αττικής - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (16/8)

Σε πλήρη λειτουργία θα είναι από το απόγευμα της Τετάρτης 18/8 οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων στο arogi.gov.gr και θα διατεθούν δωρεές στο e-dorees.gov.gr.

Αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους: Χρήσιμες πληροφορίες για τα μέτρα στήριξης

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών τις πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί σε Αττική και Εύβοια περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι και τώρα τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.

φωτιά Αττική

Ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυπόμπη / Φωτογραφία Eurokinissi

Παράλληλα σήμερα αρχίζουν οι αξιολογήσεις ακινήτων στην Αρκαδία, όπου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πληγείσες περιοχές από τους μηχανικούς εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή από τις πυρκαγιές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην περίπτωση της Αρκαδίας οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ μηχανικοί του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές ώστε να ελέγξουν κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες.

φωτιά Βαρυπόμπη

Arogi.gov.gr: Σε δύο φάσεις οι αποζημιώσεις

Η καταβολή των αποζημιώσεων  θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.
  • Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

H στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top