Φωτιά Εύβοια: Οι φλόγες απειλούν το Ασμήνιο - Εκκενώνεται το χωριό

Ήχησαν καμπάνες - Δε φεύγουν οι κάτοικοι

Αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγο στο μέτωπο στο Ασμήνιο, το οποίο κινείται απειλητικά προς το χωριό, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι φλόγες πέρασαν την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται προς τον οικισμό. Πριν από λίγο χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής, όμως εκείνοι παραμένουν εκεί για να υπερασπιστούν το χωριό τους.

 

 

Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση και στην περιοχή μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας στη βόρεια Εύβοια, με το μέτωπο να κινείται απειλητικά προς το μπλόκο που έχουν στήσει πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι. 

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και στο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Καματριάδες. Κάτοικοι και πυροσβέστες επιχειρούν με αντιπυρικές ζώνες να εμποδίσουν τις φλόγες να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο.

Το σημείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς αν το περάσουν οι φλόγες, θα φτάσουν μέχρι την Αιδηψό και την Ιστιαία. 

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν Σέρβοι κι Έλληνες πυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά. Μαζί τους και κάτοικοι που βοηθούν με τις γνώσεις τους για την περιοχή. 

Φωτιά Εύβοια: Τιτάνια η μάχη με τις φλόγες και τη νύχτα

Όλη τη νύχτα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων έδιναν μάχη με τις αναζωπυρώσεις. 

φωτιά Εύβοια

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Εύβοια

Το μέτωπο που εκτεινόταν μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας επεκτάθηκε, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν την πορεία του. 

πυροσβέστης

Δεκάδες χωριά συνεχίζουν να απειλούνται από τις φλόγες

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Διέταξε έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

Η μεγαλύτερη αναζωπύρωση έγινε στο χωριό Καματριάδες, όπου οι πύρινες φλόγες έφτασαν σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Εκεί όμως είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο τείχος για την ανάσχεση της φωτιάς, επίγειες δυνάμεις, αλλά και κάτοικοι με πυροσβεστήρες που είχαν αγοράσει μόνοι τους ή τους είχε προμηθεύσει ο δήμος, με κλαριά, αλλά κυρίως με τεράστια ψυχή για να σώσουν τον τόπο τους. 

κάτοικοι στην Εύβοια

Δεκάδες νέοι άνθρωποι παρέμειναν στα χωριά τους και πάλεψαν με την πύρινη λαίλαπα

Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»

αντιπυρικές ζώνες

Με τρακτέρ, σκαπτικά μηχανήματα και δεξαμενές νερού δεκάδες κάτοικοι έχτισαν τείχος προστασίας για τα χωριά τους

Φωτιά Εύβοια: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις- Κινδυνεύει και το Γεράκι

Μεγάλη επίσης πυροσβεστική δύναμη είχε συγκεντρωθεί και πάλι στο χωριό Καστανιώτισσα, ώστε να εμποδίσουν τη φωτιά να φτάσει στην Ιστιαία. Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι η φωτιά περιορίστηκε σε χαράδρα.

φωτιά

Τα μέτωπα στην Εύβοια για όγδοη μέρα είναι ανεξέλεγκτα

Ωστόσο αναζωπυρώσεις υπάρχουν στις Γούβες, τις Γαλατσάδες, το Ψαροπούλι και το Καστρί. 

Εύβοια: Εικόνες αποκάλυψης στα καμένα από βίντεο drone

Όλη νύχτα χωματουργικά μηχανήματα δούλευαν έξω από τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί, το Καστρί για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. 

κατάσβεση

Δεκάδες χωριά εκκενώθηκαν, αλλά αρκετοί κάτοικοι έμειναν πίσω για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους

Εύβοια: Μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της Αβγαριάς

Οι φλόγες απειλούν Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες, Γερακιού, Αρτεμίσιο, Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό. 
Χθες γύρω στις 20:00 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αβγαριάς να εκκενώσουν την περιοχή. Οι πιο ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Πίσω έμειναν οι νεότεροι για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.

πυροσβέστης φωτιά

Η μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα είναι άνιση

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνεται η Αβγαριά - Νέο μήνυμα του 112

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top