Δολοφονία Ερατώς: «Για ένα “δεν ξέρω” έχασα το παιδί μου»

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της η μητέρα της ζητά αυστηρότερους νόμους

Η Ερατώ

Ήταν τον Μάιο του 2019 όταν μια ακόμα γυναικοκτονία συγκλόνισε την Ελλάδα. Τότε η 24χρονη Ερωτά δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, όταν στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν η μόλις δύο ετών κόρη της. 

Δύο χρόνια μετά ο δράστης βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία εκ προμελέτης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όμως η μητέρα της Ερατώς φοβάται πως σε λίγα χρόνια θα αφεθεί ελεύθερος. 

«Μου λείπει η καθημερινότητά μας»

Η μητέρα της Ερατώς μίλησε στο Marie Claire για όσα νιώθει μετά τον βίαιο θάνατο της κόρης της. 

Έγκλημα Μυτιλήνη: «Τη ζήλευε» λέει ο πατέρας της 24χρονης στο STAR

«Η Ερατώ υπήρξε ένα καλό, δοτικό παιδί με ευαισθησίες. Ήταν πρόθυμη να τρέξει να βοηθήσει τους πάντες και εμπιστευόταν όλο τον κόσμο. Πάντα χαμογελαστή και με πολλή όρεξη για ζωή. Από εκείνη μου λείπουν τα πάντα. Το γέλιο της, η καθημερινή μας επαφή, η επικοινωνία μας έστω και με βιντεοκλήσεις. Μου λείπει η καθημερινότητά μας. Θέλω να δω τη μορφή της, να ακούσω τη φωνή της. Μου λείπει η μυρωδιά της. Αχ, αυτή η μυρωδιά. Τα “σ’ αγαπώ” που ανταλλάσσαμε. Μου λείπει το παιδί μου. Μου λείπει η κόρη μου», είπε.

Ο δράστης μεγάλωσε σε περιβάλλον με ενδοοικογενειακή βία

Όπως εκμυστηρεύτηκε, η Ερατώ γνώρισε τον σύζυγό της στα 16 της χρόνια στη Μυτιλήνη, όταν εκείνος ήταν 18 ετών. Από την πρώτη στιγμή άρχισε να την πιέζει να κάνουν παιδί. 

Η Ερατώ με την κόρη της

Η Ερατώ με την κόρη της

Τελικά η κοπέλα πήγε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, όμως όσο έλειπε, εκείνος γινόταν όλο και πιο κτητικός, απαιτητικός και η σχέση τους άρχισε να αλλάζει.

Μυτιλήνη: Μετάνιωσε ο 25χρονος συζυγοκτόνος- Θέλει να πάει στην κηδεία της

«Η Ερατώ είχε ξεκινήσει ήδη να σκέφτεται το χωρισμό, αλλά την περίοδο που έκανε την πρακτική της άσκηση έμεινε έγκυος. Εκείνη ήθελε να κρατήσει το μωρό. Εγώ στο άκουσμα της είδησης μούδιασα στην αρχή, αλλά της είπα πως ό,τι και αν αποφάσιζε θα ήμουν δίπλα της», είπε η μητέρα της άτυχης κοπέλας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το νεαρό ζευγάρι έμενε στο πατρικό του δράστη με όλη του την οικογένεια όμως η Ερατώ ήθελε να φύγει, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του πεθερού της. 

Η Ερατώ

Η Ερατώ κρατά αγκαλιά την κόρη της

«Ήταν βίαιος προς τη σύζυγό του και ήθελε να είναι ο αρχηγός όλων. Ο Παναγιώτης τον είχε πολύ ψηλά. Η Ερατώ γέννησε στα 22 της την Ελευθερία - Αγάπη και λίγο μετά βρήκε εργασία σε παιδικό σταθμό. Εξακολουθούσε να λέει στον Παναγιώτη να φύγουν από εκεί και να βρουν ένα σπίτι στο κέντρο του νησιού, αλλά εκείνος δεν το δεχόταν», συνέχισε.

Έγκλημα Μυτιλήνη: Ξέσπασε σε λυγμούς ο πατέρας της 24χρονης

Τα προβλήματα που δημιουργούσε ο πατέρας του δράστη με τη συμπεριφορά του ήταν πολλά και το ζευγάρι βρισκόταν ένα βήμα πριν τον χωρισμό. 

Η αρχή του τέλους

Μετά τη βάφτιση της κόρης τους που έγινε στο Λεωνίδιο η Ερατώ άρχισε να ψάχνει σπίτι στη Μυτιλήνη.

«Όταν είχα επισκεφτεί το νησί, το Φεβρουάριο του 2019, για τα γενέθλια της μικρής, είδα την πόρτα του μπάνιου σπασμένη από γροθιά. Ήταν κι εκείνος εκεί και του είπα: “Θέλω να πιστεύω πως δεν ακούμπησες την κόρη μου”. Μου απάντησε πως όχι, αλλά έλεγε ψέματα γιατί εκ των υστέρων έμαθα ότι την είχε χτυπήσει και σταμάτησε επειδή έκλαιγε το μωρό. Έφυγα και τον Απρίλιο του 2019 η Ερατώ βρήκε σπίτι και τότε επέστρεψα για να τη βοηθήσω με τη μετακόμιση. Εκείνος ήταν νευρικός και αδιάφορος», τόνισε η μητέρα της Ερατώς.

Η Ερατώ με τον εν διαστάσει σύζυγό της

Η Ερατώ με τον εν διαστάσει σύζυγό της

Η κοπέλα ακόμα κι όταν χώρισαν δεν τον φοβόταν, του είχε εμπιστοσύνη. Εκείνος της ζητούσε να τα ξαναβρούν, όμως η Ερατώ του έλεγε πάντα ότι ο χωρισμός είναι οριστικός. 

Μυτιλήνη: Αυτος είναι ο δράστης και το θύμα του φονικού στη Λέσβο

Πολλές φορές βρισκόταν έξω από το σπίτι της και την παρακολουθούσε. Έτσι έκανε και στις 23 Μαΐου όταν η Ερατώ βρισκόταν στο σπίτι της με ένα φίλο της. Ο δράστης χτύπησε την πόρτα δήθεν για να πάρει κάτι που χρειαζόταν κι έφυγε. Παρέμεινε όμως έξω από το σπίτι να την παρακολουθεί. Έφυγε για λίγο κι επέστρεψε με την καραμπίνα. 

Άρχισε να χτυπά την πόρτα σαν τρελός. Η κοπέλα τηλεφώνησε στον κολλητό της στη Θεσσαλονίκη κι εκείνος της είπε να μην ανοίξει. Όμως ο εν διαστάσει σύζυγός της παραβίασε την μπαλκονόπορτα κι εισέβαλε στο διαμέρισμα. 

η Ερατώ

Η Ερατώ

Την πυροβόλησε με τον κολλητό της φίλο να ακούει τα πάντα από την άλλη άκρη της γραμμής και την κόρη του να κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο. Η αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του. 

Μυτιλήνη: Σκότωσε τη σύζυγό του γιατί δεν ήθελε να τα ξαναβρούν

«Έκτοτε αντίκρισα μια φορά τον δολοφόνο του παιδιού μου, στο δικαστήριο. Εκείνος είχε σκυμμένο το κεφάλι κι εγώ τον ρωτούσα “για ποιον λόγο;”. Του ζητούσα να με κοιτάξει. Φυσικά δεν το έκανε. Στο τέλος της απολογίας τον ρώτησε ο εισαγγελέας για ποιον λόγο προέβη σε αυτό το έγκλημα εφόσον η Ερατώ ήταν τυπική και δεν δημιουργούσε προβλήματα μετά τον χωρισμό τους. Εκείνος απάντησε με ένα “δεν ξέρω”. Εκεί φώναξα αγανακτισμένη: Για ένα “δεν ξέρω” δεν έχω το παιδί μου; Αυτό θα τον ρωτούσα και τώρα αν τον είχα μπροστά μου. Γιατί δεν είναι εδώ η Ερατώ; Γιατί η κόρη της δεν έχει τη μητέρα της; Γιατί ο πατέρας της δεν έχει την κόρη του; Γιατί ο αδερφός της την αδερφή του; Για ποιον λόγο;», είπε.

«Θέλω να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι»

Τώρα ζει στην Αθήνα με τον πρώην σύζυγό της και μεγαλώνουν την τετράχρονη εγγονή τους. Το παιδί αναζητά τη μητέρα του, όμως ακόμα δεν της έχουν αποκαλύψει την αλήθεια γιατί είναι πολύ μικρή. 

Μετά τις δολοφονίες της Καρολάιν και της Γαρυφαλλιάς αυτό που ζητά είναι να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι για τους δολοφόνους τους. 
Όπως είπε οι μητέρες δεν πρέπει να μεγαλώνουν τους γιους τους σαν να είναι κάτι ιδιαίτερο. Προσθέτει μάλιστα πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι αμείλικτη για τέτοιου είδους εγκλήματα.

«Τα ισόβια πρέπει να γίνουν επιτέλους ισόβια. Μόνο τότε θα σταματήσει να γεννιέται κάθε μέρα ένας δολοφόνος, κάθε λίγο να θρηνεί την κόρη της μια μάνα, να χάνει τη ζωή της μια γυναίκα. Όταν θα ξέρει ο άντρας ότι δεν θα ξαναβγεί από τα κάγκελα. Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς. Όχι, το παιδί μου δε θα το γυρίσει κανείς πίσω, αλλά για την ψυχή της θα ήταν μια δικαίωση. Έκανε το κακό; Να σταματήσει εκεί. Για ποιον λόγο δίνουν στους δολοφόνους την ευκαιρία για έφεση; Ειδικά όταν είναι κάτι προμελετημένο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση; Δε θέλω ο δολοφόνος της κορης μου να είναι έξω από τη φυλακή σε λίγα χρόνια. Αυτό ζητάω», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top