Κορωνοϊός: 400.000 – 600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο τέταρτο κύμα

Εφιαλτική πρόγνωση για 10.000 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξέλιξή του εν μέσω καλοκαιριού είναι δυσοίωνες. 

Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε ότι μέσα στον Αύγουστο τα κρούσματα πιθανόν να αγγίξουν και τις 10.000.

Πέντε νησιά ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα νοσήσουν 400.000 – 600.000 άνθρωποι.

Όπως είπε, με δεδομένο ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν αυξάνεται εντυπωσιακά και δεν τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας, το μοντέλο που «τρέχει» ο ίδιος δίνει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο μέσο κινητό όρο κρουσμάτων γύρω στα 4.500.

Χάρτες ECDC: Στο «κόκκινο» Αττική και Κρήτη

Εξήγησε ακόμα ότι αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000 - 3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

«Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000 - 600.000 ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά. 

Κορωνοϊός: 2.794 νέα κρούσματα σήμερα - 6 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, επισήμανε ότι έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του τέταρτου κύματος, καθώς υπάρχει αύξηση των εισαγωγών, που κυμαίνονται στις 100 - 120 την ημέρα. 

Ανεμβολίαστοι η πλειοψηφία των νέων εισαγωγών

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι, είτε εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση. Είναι επίσης οι περισσότεροι μικρής ηλικίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. 

«Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», είπε. 

Το 50% των κρουσμάτων ανήκει πλέον στη μετάλλαξη Δέλτα

Εκτίμησε ακόμα πως ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200 - 300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  

Όσον αφορά στον κίνδυνο νόσησης των παιδιών, ο κ. Τζανάκης είπε πως ήδη πάρα πολλά παιδιά νoσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων, προειδοποιώντας ότι τα βρέφη κάτω του ενός έτους είναι σε επικίνδυνη ηλικία να εκδηλώσουν πολύ άσχημες επιπλοκές. 

ΠΟΥ: Ξεκινά νέο κύμα της πανδημίας

Αναφερόμενος επίσης στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως ένα παιδί που θα βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό σε μια τάξη, μπορεί να κολλήσει το σύνολο της τάξης και τον εκπαιδευτικό. Για τον λόγο αυτό έκανε έκκληση όλοι οι ενήλικες σε ένα ποσοστό 80% - 85% να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τα παιδιά. 

Παγώνη: «10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν προσέξουμε»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της, μιλώντας στο Mega, προειδοποίησε για 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη», είπε η Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε:

Ανησυχία σε κυβέρνηση: Η μετάλλαξη Δέλτα ανεβάζει στο 80% το τείχος ανοσίας

«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».

Όπως είπε προς το παρόν το σύστημα υγείας δεν πιέζεται, όμως καταγράφεται σταδιακή αύξηση των περιστατικών, κάτι που ανησυχεί τους γιατρούς. 

«Καμπανάκι» για σχολεία - πανεπιστήμια: «Θα έχουμε πάλι πρόβλημα»

Στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ και αυτό σύμφωνα με την κ. Παγώνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών σημείωσε πως έχουν υποχρέωση από το καθήκον τους να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους.

Η κ. Παγώνη προειδοποίησε τέλος ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία και για νέα μετάλλαξη μετά τη δέλτα που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της  σε όλο σχεδόν τον κόσμο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top