Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Σάμο

Ολονύκρια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Σάμο/ 15/7/21

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις στη Σάμο. Οι φλόγες έκαιγαν από το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά ένα χωριό και ξενοδοχεία.

Σάμος: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες- Διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που είτε εδρεύουν στο νησί είτε έφθασαν εκεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, μαζί με εθελοντές βρίσκονται στον χώρο των καμένων εκτάσεων προκειμένου να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις.

«Η περίμετρος της φωτιάς ήταν μεγάλη, ενώ είχαμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάναμε ό,τι είναι εφικτό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντονίζουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Όσον αφορά το Κοκκάρι, δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δε χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά» ανέφερε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Σάμος: Μήνυμα από το 112 έτσι ώστε οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα

Χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, σε κατοίκους, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σάμος Φωτιά/ eurokinissi

Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο που ξέσπασε χθες, Πέμπτη/ eurokinissi

«Ας ελπίσουμε να είναι μια καλύτερη ημέρα. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν χιλιόμετρα. Ελπίζουμε να πάει καλύτερα χωρίς μεγαλύτερες συνέπειες γιατί ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος. 

Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για «αρκετές χιλιάδες στρέμματα» που έχουν γίνει στάχτη.  

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχείρησαν συνολικά 162 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα και περιοδικά οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης, με 5 Α/Φ (4 CL 415 και το Beriev-200) και 6 Ε/Π. Συνδρομή παρείχαν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Σάμος Φωτιά/ eurokinissi

Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο που ξέσπασε χθες, Πέμπτη/ eurokinissi

Σάμος: Προληπτική η εκκένωση των οικισμών και των ξενοδοχείων 

Χθες το βράδυ, η Πυροσβεστική προχώρησε στην προληπτική εκκένωση τριών ξενοδοχείων στο παραλιακό τμήμα από το Κοκκάρι ως τα Αυλάκια στην ευρύτερη περιοχή Μάνα Κοκκαρίου, καθώς η φωτιά απειλούσε τους οικισμούς Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Μιτυλινιούς και Μαυραδέους.

Σάμος Φωτιά/ eurokinissi

Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο που ξέσπασε χθες, Πέμπτη/ eurokinissi

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Σάμου, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση για λίγες ώρες, δύο ξενοδοχείων και σπιτιών στην περιοχή Άγιος Φανούριος.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής στη Σάμο που επλήγη από την πυρκαγιά

Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Σάμου, η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top