Νέα μέτρα - Εστίαση: «Η εστίαση εργαλειοποιείται για να εμβολιαστούμε»

Καββαθάς στο star.gr: Η εφαρμογή Covid Free Gr αυξάνει τα λειτουργικά κόστη

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε).

Έντονη είναι η αντίδραση και η δυσφορία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, μετά την εξειδίκευση των νέων μέτρων στον κλάδο, που θα ισχύσουν από τις 16 Ιουλίου μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. 

«Για άλλη μία φορά η εστίαση εργαλειοποιείται και γίνεται μοχλός πίεσης της κοινωνίας, στην αδήριτη ανάγκη να εμβολιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό», είπε στο star.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Σε ό,τι αφορά στους εσωτερικούς χώρους, σημείωσε ότι αυτοί θα λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού, με πληρότητα έως 85%, καθώς παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης, δηλαδή οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών (90 πόντοι, 120 ή 180 πόντοι, ανάλογα με τη διάταξη των καρεκλών στο τραπέζι).

«Είναι βελτιωμένη η κατάσταση στα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, γιατί οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στους εξωτερικούς χώρους λειτουργούν με μία πληρότητα της τάξεως περίπου του 55%», σχολίασε.

Μητσοτάκης: Πώς θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι 

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην υπαίθρια ψυχαγωγία, θα επιλέξουν να δουλέψουν με μεικτή λειτουργία»

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, δεδομένου ότι το 22% των επιχειρήσεων του κλάδου δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και ότι η κυβέρνηση έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης του κλάδου, είναι μονόδρομος η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών για την επιβίωσή τους.

«Μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές μέχρι την Παρασκευή που ξεκινούν τα μέτρα θα έχουν συμπληρώσει 8 μήνες σε lockdown», είπε.

Σερβιτόρος παίρνει παραγγελία σε εξωτερικό χώρο καφετέριας

Σερβιτόρος παίρνει παραγγελία σε εξωτερικό χώρο καφετέριας (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Εκτίμησε δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στην υπαίθρια ψυχαγωγία, θα επιλέξει τελικά να δουλέψει με μεικτή λειτουργία. 

Για να μην πω το σύνολο, ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει στους μεικτούς χώρους, διότι θεωρώ ότι ο επαγγελματίας δε θέλει να μπει στη λογική ότι διαχωρίζει εκείνος τους πελάτες του.

«Πρόβλημα θα έχουν οι κλειστές αίθουσες δεξιώσεων»

Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, στο τμήμα του κλάδου της εστίασης, που αφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Πρόκειται για αίθουσες δεξιώσεων και εκδηλώσεων, τις οποίες οι εσωτερικοί χώροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν για πρακτικούς λόγους. Φανταστείτε μία γαμήλια δεξίωση και στο προσκλητήριο που στέλνει η οικογένεια να γράφει στον καλεσμένο μετά το μυστήριο θα ακολουθήσει δεξίωση στον τάδε χώρο, αλλά θα έρθετε μόνο αν είσαστε εμβολιασμένοι. Είναι λίγο άκομψο νομίζω και μόνο που ακούγεται», εξήγησε.

Προσωπικό σε εξωτερική δεξίωση, στήνει τα τραπέζια των καλεσμένων'

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι κλειστές αίθουσες δεξιώσεων, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Εξαντλητικές και παράλογες οι κυρώσεις για τις παραβάσεις των μέτρων»

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις για τις παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν, ο κ. Καββαθάς τις χαρακτήρισε «εξαντλητικές».

«Θέλω να μου υποδείξετε έναν άλλο κλάδο που υπάρχει το διοικητικό πρόστιμο της αφαίρεσης της άδειας πριν κάποιος πάει στο φυσικό του δικαστή. Δεν υπάρχει. Αυτό που συμβαίνει στον κλάδο, όχι σήμερα αλλά τα τελευταία 40 χρόνια, ότι αφαιρείται δηλαδή η άδεια λειτουργίας και επιχείρησης με βεβαίωση παραβάσεων, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. 

Διότι αύριο αν πάω στο δικαστήριο και αθωωθώ, θα έχω υποστεί ήδη τη διοικητική ποινή. Είναι παράλογο. Ακόμη και ο δολοφόνος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του ενώπιον του δικαστηρίου έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Σε εμάς καταργείται το τεκμήριο αθωότητας», είπε.

Covid Free Gr: H εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

«Η εφαρμογή “Covid Free GR” αυξάνει το λειτουργικό κόστος τουλάχιστον κατά 1.000 ευρώ»

Αναφερόμενος στην εφαρμογή “Covid Free GR” που παρουσίασε η κυβέρνηση, μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση της εγκυρότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι αυτό ήταν το «εύκολο κομμάτι…», ενώ το δύσκολο είναι το κόστος που δημιουργείται και θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου. 

Η σήμανση για τους covid free κλειστούς χώρους

«Για να λειτουργήσει αυτή η εφαρμογή χρειάζεται να υπάρχει ένας άνθρωπος από το προσωπικό ο οποίος θα κάνει το check- in. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει ή να αποσύρουν έναν εργαζόμενο πχ. από το σέρβις για να το βάλουν στην πόρτα ή να προσλάβουν κάποιον. Άρα αυτό αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 1.000 ευρώ για τη μικρότερη επιχείρηση», είπε. 

Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί all day ή πρόκειται για κάποιο μεγάλο κέντρο διασκέδασης, τότε το κόστος διπλασιάζεται.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top