Κορωνοϊός: «Να εμβολιαστούμε για να μη γίνουμε Σεϋχέλλες»

Ατσαλάκης: Ανησυχία για την κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών στη χώρα μας

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Ατσαλάκης αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Καμπανάκι κινδύνου, για τη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών στη χώρα μας, χτυπά μιλώντας στο star.gr ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης, προειδοποιώντας για την έλευση ενός νέου κύματος στο τέλος του καλοκαιριού που θα αφορά κυρίως τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.  

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, ο ρυθμός προσέλευσης των ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα άρχισε να φθίνει περίπου από την 25 Μαΐου 2021, το ίδιο διάστημα που είχε εμβολιαστεί με μια δόση το 31% (3,281 εκ.) του πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο ήταν το 17% (1,836 εκ.) του πληθυσμού.

Κοπέλα περιμένει τη σειρά της για να εμβολιαστεί

Η μείωση του ρυθμού προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, απομακρύνει χρονικά τη δημιουργία του τοίχους ανοσίας, προειδοποιεί ο κ. Ατσαλάκης (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Για να χτιστεί το τείχος ανοσίας θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού. Όπως είχαμε προβλέψει τον Μάρτιο, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 35% του πληθυσμού, ποσοστό που επαληθεύεται. Ωστόσο, η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμένων με τη μία δόση επήλθε όταν οι εμβολιασμένοι έφθασαν στο 31%, ενώ το ιδανικό θα ήταν η κάμψη να συμβεί περίπου με εμβολιασμένο με μία δόση το 40% του πληθυσμού. Η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών με μια δόση τόσο νωρίς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων», προειδοποίησε ο κ. Ατσαλάκης. 

Το παρακάτω διάγραμμα του Εργαστηρίου παρουσιάζει τον αριθμό του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί στην χώρα μας με μία δόση και προβλέπει τον αριθμό που θα εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες.

Διάγραμμα από το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης για το ρυθμό εμβολιασμών στη χώρα μας

Η κόκκινη γραμμή δείχνει τους ημερήσιους εμβολιασμούς από την εκκίνηση τους στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2020, μέχρι και την 20η Ιουνίου του 2021. Η μπλε καμπανοειδής καμπύλη απεικονίζει την πρόβλεψη της εξέλιξης των εμβολιασμών με βάση τον πληθυσμό που θα εμβολιάζεται ημερησίως με μια δόση.

Όπως εξήγησε ο κ. Ατσαλάκης, με βάση την κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών με μια δόση, οι εμβολιασμοί με δυο δόσεις (πλήρως εμβολιασμένοι) αναμένεται να φθάσουν περίπου το 55%- 58% του πληθυσμού, πρόβλεψη η οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και απέχει πολύ από τον στόχο να εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του συνολικού πληθυσμού.

Μοντγκόμερι: «Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό»

Πώς η αύξηση των εμβολιασμών μείωσε κρουσμάτα,θανάτους και διασωληνωμένους

Η ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό μπορεί να επιτευχθεί είτε με την ανάρρωση από προηγούμενη μόλυνση, είτε με τον εμβολιασμό. Υπό αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, ελπίδα για την περαιτέρω μείωση της εξάπλωσης του ιού αποτελεί η συνέχιση των εμβολιασμών, μέχρι την επίτευξη του τείχους ανοσίας, ώστε ο ιός να μη βρίσκει πλέον απροστάτευτα άτομα για να μεταδοθεί.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το παρόν κύμα κορυφώθηκε στις 5 Απριλίου, έχοντας εμβολιαστεί το 6,2% του πληθυσμού με τις 2 δόσεις και με 3.075 κρούσματα με βάση των μέσο όρο 7 ημερών. Όπως συμπλήρωσε, στις 20 Ιουνίου, δηλαδή περίπου 2,5 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και έχοντας εμβολιαστεί το 42,2% του πληθυσμού με μια δόση και το 29,6% με δύο δόσεις, ο μέσος όρος των 7 ημερών στις παρακάτω παραμέτρους μειώθηκε ως εξής:

  • στα κρούσματα, κατά 84% από την κορυφή τους
  • στους θανάτους κατά 80% από την κορυφή τους
  • στους διασωληνωμένους κατά 63% από την κορυφή τους

Ο Γιώργος Ατσαλάκης,αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο Γιώργος Ατσαλάκης,αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

«Πιθανό ένα νέο κύμα στο τέλος του καλοκαιριού - Θα αφορά στους ανεμβολίαστους»

Στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να χτίσει έγκαιρα το τείχος ανοσίας (75% πλήρως εμβολιασμένων), σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, αναμένεται η ανάπτυξη ενός ακόμα κύματος προς το τέλος του καλοκαιριού, το οποίο θα αναπτυχθεί κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων. 

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ατσαλάκης,παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί για τη χώρα μας η περίπτωση στις Σεϋχέλλες.

Στις Σεϋχέλλες, με εμβολιασμένο το 65% του πληθυσμού, όταν άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες στο τέλος του Απριλίου, τα κρούσματα από 50 την ημέρα ξεπέρασαν σε διάστημα μιας εβδομάδας τα χίλια. Τα 2/3 των κρουσμάτων αυτών εμφανίστηκαν μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Όπως πρόσθεσε, τα δεδομένα της 30ης Απρίλιου από τις ΗΠΑ έδειξαν επίσης, ότι περίπου το 83% των νεών κρουσμάτων προερχόταν από τους μη εμβολιασμένους. 

«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

«Αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ των εμβολιασμών. Σε λίγο διάστημα οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι και θα είναι εύκολα θύματα του κορωνοίου, δεδομένου ότι οι εμβολιασμένοι βγάζουμε τις μάσκες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μη εμβολιασμένοι να εκτεθούν πλήρως στον ιό», σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο κ. Ατσαλάκης κάλεσε την πολιτεία να προβεί σε μία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, ανακοινώνοντας παράλληλα οφέλη, ατομικά και συλλογικά, για τον πληθυσμό που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

«Ο μη εμβολιασμός σημαντικών τμημάτων της κοινότητας θα δώσει την δυνατότητα στον ιό να παραμείνει ή ακόμη και να επιστρέψει δυναμικά με μεταλλάξεις. Με αφορμή την έναρξη του τουρισμού, είναι πολύ σημαντικό να σπεύσουν κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι άνθρωποι του κλάδου. Θα πρέπει να γίνει ειδική καμπάνια πληροφόρησης για τη σπουδαιότητα του καθολικού και έγκαιρου εμβολιασμού όλων των εμπλεκομένων εργαζομένων στον τουρισμό», είπε στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top