AstraZeneca: Τέλος ο εμβολιασμός για τους κάτω των 60 ετών

Τι εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Τι συστήνει ο επικεφαλής του ΕΜΑ για το εμβόλιο της ΑstraZeneca/ Ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star 

«Φρένο» στους εμβολιασμούς με AstraZeneca βάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstarZeneca χορηγείται σε άτομα ηλικίας 30 ετών και πάνω. Την ίδια στιγμή, κάθε χώρα έχει διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στο εν λόγω εμβόλιο, με κάποιες χώρες να έχουν διακόψει εντελώς τη χορήγησή του σε άτομα νεαρής ηλικίας.

AstraZeneca: «Καμπανάκι» από ΕΜΑ - Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αιτία της απόφασης δεν είναι οι πιθανές παρενέργειες αλλά η επάρκεια των εμβολίων στη χώρα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει παραλάβει πολλές δόσεις εμβολίων, όπως της Pfizer, και τα ραντεβού που κλείνονται με AstraZeneca τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ λιγότερα. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για όσους είναι άνω των 60 ετών, αναμένονται σήμερα το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αξιωματούχος ΕΜΑ: «Τα λόγια μου για το εμβόλιο της AstraZeneca παρερμηνεύτηκαν»

Οι χώρες μπορούν να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής ξεκαθάρισε ότι τα λόγια του ερμηνεύτηκαν λάθος. «Δυστυχώς, τα λόγια μου δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά σε πρόσφατη συνέντευξη με τη La Stampa», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι. Το εμβόλιο της AstraZeneca «έχει ένα ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους για όλες τις ηλικίες, αλλά ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών», είπε.

EMA: Όχι εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει να το χορηγούν κάτω από μια ορισμένη ηλικία, η οποία κυμαίνεται συνήθως από τα 50 έως τα 65, περιορίζοντας τη χρήση του στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω σπάνιων περιπτώσεων αιματικών θρόμβων, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top