Αλόννησος: To πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα - Δείτε βίντεο

Το Ενάλιο Μουσείο Περιστέρας υποδέχεται δύτες μέχρι τον Οκτώβριο

Όλα όσα είπε ο Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος Αλοννήσου

Άνοιξε και επίσημα σήμερα, 1η Ιουνίου, τις υδάτινες πύλες του στην Αλόννησο, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, το οποίο θα υποδέχεται δύτες-επισκέπτες μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. 

Το ναυάγιο της Περιστέρας, θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο. Το πλοίο βυθίστηκε την περίοδο 425- 400 π.Χ., ενώ πιθανολογείται ότι ήταν αθηναϊκό εμπορικό, με διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος. 

Εγκαινιάστηκε το υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο

«Αυτό που αντικρίζει ο δύτης κατεβαίνοντας στο βυθό, είναι εντυπωσιακό. Μιλάμε για περίπου 3.500 με 4.000 αμφορείς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σχεδόν ανέπαφοι»,είπε στο star.gr o Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος της Αλοννήσου. 

Συγκεντρωμένοι οι αμφορείς σε ένα σημείο στο ναυάγιο της Περιστέρας (φωτογραφία αρχείου eurokinnisi)

Συγκεντρωμένοι οι αμφορείς σε ένα σημείο στο ναυάγιο της Περιστέρας (φωτογραφία αρχείου eurokinnisi)

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το πλοίο φέρεται να βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο, μετά από πιθανή φωτιά που ξέσπασε στο σκάφος.

«Γι’ αυτό βούλιαξε πολύ ήρεμα. Στην ουσία, το πλοίο κάθισε στο βυθό με αποτέλεσμα οι αμφορείς να είναι σχεδόν ανέπαφοι και να είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο», εξήγησε ο κ. Βαφίνης.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα, στην Αλόννησο 

Ενάλιο Μουσείο Περιστέρας: Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο επισκέπτης

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βαφίνης, η επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας, πρέπει να γίνεται με τη συνοδεία κάποιου άλλου δύτη- οδηγού, ενός εκ των τριών καταδυτικών κέντρων που λειτουργούν στο νησί, ενώ οι επισκέπτες που μπορούν να καταδυθούν ταυτόχρονα στο ναυάγιο, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 6 κάθε φορά, μαζί με τους δύτες- συνοδούς.

«Καθώς το συγκεκριμένο ναυάγιο ξεκινάει από τα 22- 23 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 30, θα πρέπει ο επισκέπτης να έχει την ανάλογη πιστοποίηση δύτη, για να μπορέσει να καταδυθεί σε αυτό το βάθος», εξήγησε.

Το υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο (Copyrights ΥΠΠΟΑ-ΕΕΑ, φωτ. Γ. Ίσσαρης_Low)

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που κάποιος επισκέπτης δε διαθέτει αυτή την πιστοποίηση, θα μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά στην Αλόννησο, σε ένα από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού και στη συνέχεια να καταδυθεί.

«Το κόστος για τον καταδυτικό εξοπλισμό, φιάλες οξυγόνου, στολές κτλ και για τις υπηρεσίες που παρέχει το καταδυτικό κέντρο, πέρυσι ήταν περίπου στα 80 ευρώ ανά άτομο», είπε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εισιτήριο, ο δήμαρχος της Αλοννήσου σημείωσε ότι αν και για την ώρα η επίσκεψη στο υποβρύχιο μουσείο είναι ελεύθερη, στο μέλλον υπάρχουν σκέψεις από το υπουργείο Πολιτισμού να μπει κάποιο αντίτιμο.

Εμβολιασμοί: Αυτά είναι τα 32 covid free νησιά της Ελλάδας

«H επίσκεψη στο υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου είναι covid free»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, τόσο η Αλόνησσος, όσο και η επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας αποτελούν ένα covid free προορισμό. 

«Η κατάδυση έχει ασφάλεια, απλώς υπάρχει κάποιος περιορισμός σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων που επιβαίνουν στο καταδυτικό σκάφος, το οποίο μεταφέρει τους δύτες», είπε.

Το ναυάγιο της Περιστέρας εντόπισε ένας ψαράς από την Αλόνησσο το 1985

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό του νησιού, ο ίδιος σημείωσε ότι πηγαίνει πάρα πολύ καλά, εκτιμώντας ότι μέχρι τις 12 με 13 Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, το σύνολο του τοπικού πληθυσμού.

Tο υποθαλάσσιο μουσείο της Περιστέρας, είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, για το νησί, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι μας έχει βάλει τόσο σαν νησί, όσο και σαν χώρα στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον για το ναυάγιο της Περιστέρας, όπως είναι γνωστό το μουσείο, είναι τεράστιο, ενώ η είδηση της λειτουργίας του, έχει ήδη συγκινήσει εκατομμύρια φίλους της κατάδυσης.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα μέρη του κόσμου και από την Ευρώπη και από την Αμερική και από την Αυστραλία. Θεωρούμε ότι το μουσείο και οι καταδύσεις γενικότερα, θα βοηθήσουν πάρα πολύ την τοπική οικονομία και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», συμπλήρωσε.

Ευρήματα από τα ναυάγια της Αλοννήσου (φωτογραφία αρχείου eurokinnisi)

Ευρήματα από τα ναυάγια της Αλοννήσου (φωτογραφία αρχείου eurokinnisi)

Ο κορωνοϊός «βύθισε» τον καταδυτικό τουρισμό στη χώρα μας

«Στόχος του δήμου Αλοννήσου είναι η αξιοποίηση και των υπόλοιπων ναυαγίων στην περιοχή»

Τα ναυάγια που έχουν ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους μέχρι στιγμής στην υποθαλάσσια περιοχή είναι επτά, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, υπάρχουν κι άλλα τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, και τα υπόλοιπα ναυάγια είναι μεγάλης ιστορικής αξίας.

«Είναι βυζαντινά ναυάγια. Άλλα έχουν αμφορείς, άλλα έχουν πιάτα, ωστόσο είναι ισάξιας ιστορικής αξίας με το ναυάγιο της Περιστέρας», σημείωσε ο κ. Βαφίνης.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης

Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, στόχος του δήμου, σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας, με το υπουργείο Πολιτισμού και με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, είναι η αξιοποίηση σε δεύτερο χρόνο και των υπόλοιπων ναυαγίων που βρίσκονται στην περιοχή. 

«Ήδη 4 ναυάγια έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ και μπορεί να γίνουν και αυτά επισκέψιμα. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ναυάγια, τα οποία και αυτά στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Στόχος του δήμου Αλοννήσου είναι να δημιουργηθεί το πρώτο πάρκο αρχαίων ναυαγίων, μέσα στο μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης», είπε.

Δύτης ο Ρουβάς στο υποβρύχιο μουσείο Αλοννήσου!

Πέρυσι το μουσείο λειτούργησε πιλοτικά για μόλις δύο μήνες, από τις 3 Αυγούστου έως και τις 3 Οκτωβρίου, ενώ εν μέσω πανδημίας και πάρα τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, ξεπέρασαν τους 220 οι επισκέπτες που καταδύθηκαν προκειμένου να δουν από κοντά το ναυάγιο της Περιστέρας.

«Φέτος ευελπιστούμε να έρθουν πολλοί περισσότεροι επισκέπτες, ενώ αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τον κορωνοϊό τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Πιστεύουμε ότι μόλις τελειώσει η ιστορία αυτή, θα υπάρξει μία εκτίναξη του αριθμού επισκεπτών, καθώς είναι κάτι το πρωτόγνωρο και το μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, ως υποβρύχιο μουσείο μεγάλης ιστορικής αξίας», σημείωσε ο κ. Βαφίνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top