Ο κορωνοϊός «βύθισε» τον καταδυτικό τουρισμό στη χώρα μας

Προπονητής καταδύσεων στο star.gr: «Έχουμε τα περισσότερα αρχαία ναυάγια»

Όλα όσα είπε ο Νικόλαος Τζανουδάκης, προπονητής και Σύμβουλος Ελληνικής Ομοσπονδίας για αυτόνομες καταδύσεις  

Βαριά λαβωμένος είναι από την πανδημία ο καταδυτικός τουρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αποτελεί μία εναλλακτική μορφή τουρισμού με πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. 

«Η πτώση του τζίρου αγγίζει το 70% λόγω του κορωνοϊού» ανέφερε στο star.gr ο Νικόλαος Τζανουδάκης προπονητής και σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για αυτόνομες καταδύσεις.

"Χρυσάφι" ο καταδυτικός τουρισμός και στην Ελλάδα...το συζητάμε!

Όπως πρόσθεσε, ενδεικτικό του πλήγματος που έχει δεχθεί φέτος ο κλάδος είναι ότι πολλά καταδυτικά κέντρα δουλεύουν με δύο ή τρεις τουρίστες την ημέρα, όταν την περσινή σεζόν δούλευαν με 50.

«Στην Ελλάδα έχουμε 270 καταδυτικά κέντρα, από τα οποία φέτος λόγω της πανδημίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή σχεδόν τα μισά. Κυρίως δουλεύουν με Έλληνες και πολύ λίγους ξένους τουρίστες», είπε.

Ξάνθη: Δύτης εντόπισε τμήμα ανθρώπινου κρανίου στον βυθό της θάλασσας

Ελλάδα, ο μεγαλύτερος καταδυτικός προορισμός στην Ευρώπη- Οι κύριοι ανταγωνιστές της 

Σύμφωνα με την World Tourism Organization, το 2018 μόνο στην Ευρώπη υπήρχαν περισσότεροι από πέντε εκατ. ενεργοί αυτοδύτες, από τους οποίους περισσότεροι από ενάμιση εκατ. πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ταξίδι το χρόνο σε κάποιο καταδυτικό προορισμό, δαπανώντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανουδάκης ο καταδυτικός τουρισμός της χώρας απευθύνεται κυρίως στους ξένους, ενώ το συντριπτικό ποσοστό των αυτοδυτών που έρχονται από όλο τον κόσμο, κάνουν κυρίως recreational diving, δηλαδή βουτιά μέχρι τα 30 μέτρα.

 «Έχουμε κυρίως Ευρωπαίους επισκέπτες, όπως Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς, αλλά και Ρώσους» τόνισε.

Ελεύθερη κατάδυση στα 180 μέτρα κάτω από πάγο

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει τα πιο διαυγή, καθαρά και ασφαλή νερά σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ ο βυθός της «φιλοξενεί» τα περισσότερα ναυάγια από διάφορες εποχές, λόγω της μεγάλης ναυτικής της ιστορίας. 

«Ο βυθός μας παρουσιάζει πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και μπορούμε να είμαστε ο μεγαλύτερος καταδυτικός προορισμός της Ευρώπης. Υπό αυτό το πλαίσιο, κύριοι ανταγωνιστές μας θεωρούνται η Ταϊλάνδη η οποία έχει κι αυτή διαυγή νερά και πολλά ψάρια, καθώς και η Ερυθρά θάλασσα που διαθέτει πολλά κοράλλια. Παρόλα αυτά οι προορισμοί αυτοί δεν έχουν την ποικιλία που διαθέτει η χώρα μας», επισήμανε.

Δύτης κάνει βουτιά στα 100 μέτρα με μία αναπνοή

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται μηδενικά ατυχήματα στις καταδύσεις, ενώ οι τουρίστες καταδύονται πάντα με συνοδό, που προσέχει το team. 

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανουδάκης, η μέση διαμονή στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με τον καταδυτικό τουρισμό είναι έξι ημέρες, ενώ πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη οικονομική δυνατότητα που ζητούν κάτι παραπάνω.

«Συνήθως αυτοί οι τουρίστες ξαναέρχονται στη χώρα μας, καθώς ο βυθός παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και τα καταδυτικά μας κέντρα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια», είπε.

Δύτης ο Ρουβάς στο υποβρύχιο μουσείο Αλοννήσου!  

Το ναυάγιο της Περιστέρας 

Θαυμάσια ατραξιόν παγκοσμίως για τον ελληνικό καταδυτικό τουρισμό χαρακτήρισε ο κ. Τζανουδάκης τα εγκαίνια την περασμένη εβδομάδα του πρώτου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου, στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο σημειώνοντας ωστόσο, ότι η πανδημία δεν αποτέλεσε ευτυχή συγκυρία. 

«Είναι ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια, με χιλιάδες αμφορείς στο βυθό, ενώ αποτελεί το πρώτο ναυάγιο στο οποίο επιτρέπεται να καταδυθείς, καθώς στη χώρα μας απαγορεύεται η κατάδυση σε αρχαία», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος έως και 35 μέτρων, γεγονός που δεν το καθιστά απαγορευτικό ακόμη και για τους πιο ερασιτέχνες αυτοδύτες.

Δύτες αφαίρεσαν θαλάσσια δίχτυα από το βρετανικό ναυάγιο στην Κεφαλονιά

Δύτες... με δίπλωμα 

Εκτός από αυτούς που επισκέπτονται τη χώρα μας στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Τζανουδάκη, υπάρχουν και πάρα πολλοί τουρίστες οι οποίοι βλέποντας τα καταδυτικά κέντρα στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία αποφασίζουν ξαφνικά να μάθουν κατάδυση.

Έξι ημέρες είναι αρκετές για να εξοικειωθεί κάποιος με την κατάδυση και να πάρει το πρώτο πτυχίο προκειμένου να μπορεί να βουτάει σε βάθος έως 30 μέτρων. 

Όπως συμπλήρωσε, το πρώτο πτυχίο κοστίζει περίπου 300 ευρώ, ενώ μία κατάδυση έχει κόστος 30- 50- 70 ευρώ, ανάλογα με το είδος κατάδυσης που θα κάνει κάποιος. Σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός και ο οδηγός- δύτης.

Αυτό είναι το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο!

Σε ό,τι έχει να κάνει ωστόσο, με το ναυάγιο της Περιστέρας, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τζανουδάκης χρειάζεται να διαθέτει κανείς το δεύτερο επίπεδο κατάδυσης για να το δει από κοντά. 

«Διαφορετικά οι τουρίστες μπορούν με συνοδό- εκπαιδευτή δύτη να δουν τους αμφορείς από πιο ψηλά», σημείωσε. 

Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει κάποιος επίπεδο και να πάει σε πιο βαθιές καταδύσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αποκτήσει εμπειρία μέσα από μία σειρά από καταδύσεις. 

«Καθώς τα ελληνικά νερά είναι ασφαλή, προσφέρουν τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν και για τα επόμενα επίπεδα», είπε.

Υποβρύχια ανασκαφή στο ναυάγιο «Μέντωρ»

Κατάδυση στον Βρετανικό

Ένα άλλο γνωστό παγκοσμίως ναυάγιο στα ελληνικά νερά είναι αυτό του Βρετανικού, στην Τζια. Όπως σημείωσε ο κ. Τζανουδάκης, πρόκειται για το «αδερφάκι» του Τιτανικού, που βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων.

«Εκεί βέβαια για να κάνει κάποιος κατάδυση θα πρέπει να είναι πολύ εκπαιδευμένος, να έχει πάρει πτυχία για ναυγιοκαταδύσεις και βαθιές καταδύσεις και να πάει στο καταδυτικό κέντρο της Κέας για να οργανώσει την κατάδυσή του.  Φυσικά θα πρέπει να έχει πάρει και σχετική άδεια από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων», τόνισε.

Νέα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ηλικίες και κατάδυση

Στη χώρα μας οι επισκέπτες αυτοδύτες είναι συνήθως από 18 μέχρι και 70 ετών. Ωστόσο, πρόκειται για ένα χόμπι χωρίς ιδιαίτερα ηλικιακά όρια, ανέφερε ο κ. Τζανουδάκης φέρνοντας το παράδειγμα του διάσημου Γάλλου ωκεανογράφου Ζακ-Υβ Κουστώ οποίος είχε βουτήξει στα 90 του, με εξοπλισμό μάλιστα που σήμερα φαντάζει απαρχαιωμένος. 

Απίστευτο - Ο Τιτανικός καταρρέει μέσα στον βυθό!

Σύμφωνα με τον κ. Τζανουδάκη καταδύσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη παιδάκια, με junior πτυχίο. 

«Μέχρι τα 15- 18 έτη, το βάθος πηγαίνει αναλογικά με την ηλικία του παιδιού, οπότε ένα παιδάκι 10 ετών θα μπορεί να βουτήξει μέχρι τα 10 μέτρα βάσει της σωματικής του ανάπτυξης. Όταν το παιδί φτάσει στα 15 τότε ο σκελετός έχει γίνει πλήρης και επιτρέπεται η κατάδυση σε οποιοδήποτε βάθος», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top