Νέα μέτρα: Με τι κωδικό μετακίνησης θα πηγαίνουμε για καφέ και φαγητό

Συνεχίζεται η αποστολή των SMS και μετά το άνοιγμα της εστίασης

Οι ανακοινώσεις κατά τη σημερινή ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά

Συνεχίζεται η αποστολή των SMS μετακίνησης ακόμα και μετά το άνοιγμα της εστίασης ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: 2.781 κρούσματα σήμερα - 805 διασωληνωμένοι και 63 νεκροί

Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν για καφέ και φαγητό στα καταστήματα εστίασης στέλνοντας τον κωδικό «6» στο 13033. Υπενθυμίζεται ότι τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι κωδικοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μόνο το «1» για λόγους υγείας και το «6» για βόλτα με το κατοικίδιο.

Μαζί με τα SMS παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου και οι βεβαιώσεις μετακίνησης.

Οι έξι κωδικοί μετακίνησης

Οι έξι κωδικοί μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ είναι οι εξής:

  • Με τον κωδικό 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Ισχύει και μετά τις 22:00 που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Με τον κωδικό 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Δεν ισχύει μετά τις 22:00.
  • Με τον κωδικό 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Δεν ισχύει μετά τις 22:00.
  • Με τον κωδικό 4: Μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Δεν ισχύει μετά τις 22:00.
  • Με τον κωδικό 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Δεν ισχύει μετά τις 22:00.
  • Με τον κωδικό 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Δεν ισχύει μετά τις 22:00. Αλλά και κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου που ισχύει και μετά τις 22:00.

Άλλος ένας τρόπος μετακίνησης είναι η βεβαίωση, η οποία υπάρχει διαδικτυακά. Ο πολίτης μπορεί να την κατεβάσει και να τη συμπληρώσει. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει χειρόγραφη βεβαίωση με τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top