Εμβόλιο AstraZeneca: «Δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τις έγκυες»

Διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson και τις έγκυες γυναίκες. (26/4)

Διευκρινίσεις για τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων με AstraZeneca έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέφανος Λουκίδης.

AstraZeneca: «Στάση αναμονής» για τον εμβολιασμό εγκύων

Όπως είπε, στις έρευνες των εμβολίων δε συμμετείχαν έγκυες επομένως «δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας γι’αυτές τις γυναίκες, όπως και στις θηλάζουσες». Τόνισε όμως ότι πρόκειται για έναν κανόνα που ισχύει για όλα τα εμβόλια.

«Οι μελέτες θα τρέξουν κάποια στιγμή» και για τις έγκυες είπε, ωστόσο η ιατρική βιβλιογραφία είναι ένας τρόπος για άντληση ασφαλών δεδομένων.

Ο κ. Λουκίδης ξεκαθάρισε πως στις συγκεκριμένες γυναίκες «συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο σε περίπτωση που το ρίσκο για εμφάνιση υποκείμενων νοσημάτων, είναι μεγάλο».

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό»

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μύθος ότι το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει τον οργανισμό και από τον κορωνοϊό, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας που υιοθέτησαν οι πολίτες κατά του ιού «εξαφάνισαν τη γρίπη».

Κορωνοϊός: Η πανδημία εκμηδένισε τη γρίπη και το κρυολόγημα

Αναφερόμενος στον πνευμονιόκοκο, τόνισε ότι «μειώσαμε σημαντικά τις μολύνσεις. Είχαμε λιγότερους εχθρούς».

«Νοσηλεύουμε ανθρώπους που μπορούσαν να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν»

Όσο για τους πολίτες που έχουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Λουκίδης είπε ότι «είναι λογικό να υπάρχουν». Ωστόσο σημείωσε ότι «φάνηκε από χώρες που έκαναν ισχυρό και ταχύ εμβολιαστικό πρόγραμμα ότι είδαν αποτέλεσμα που δεν είδαν άλλες».

Σχετικά με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι «εξακολουθούμε να νοσηλεύουμε ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top