AstraZeneca: «Στάση αναμονής» για τον εμβολιασμό εγκύων

Τι είπε η Μ. Θεοδωρίδου για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson και τις έγκυες γυναίκες. (26/4)

Στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson, αλλά και στον εμβολιασμό των εγκύων αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson and Johnson στην Ελλάδα από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου.

Η κ. Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε τη σύσταση για τις έγκυες γυναίκες ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer / BioNTech και Moderna). Tα εμβόλια ιικού φορέα (όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson) είναι κατά 99,9% ασφαλή και μειονεκτούν στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση κατά την κύηση.

Μόσιαλος: Δεν κινδυνεύουν οι έγκυες από τον εμβολιασμό για Covid-19

«Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με το MrnA είναι ασφαλής και τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα, κατά 99% είναι ασφαλή στην κύηση. Εκεί που μειονεκτούν είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή τους χορήγηση. Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με εμβόλια των AstraZeneca ή Johnson & Johnson αυτό δεν συνεπάγεται διακοπή της κύησης», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε, δε, ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ισχύει για τη δεύτερη δόση

Όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει.

Αναφέρθηκε, δε, στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνισες αυτές περιπτώσεις.

Οι έγκυες με κορωνοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές

Οι έγκυες γυναίκες με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία) και πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσες δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα με επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο επιστήμονα της διασποράς. 

Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν 76% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας (υπέρτασης κατά την κύηση) και 60% έως 97% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα (ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου). Έχουν επίσης περίπου διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει το μωρό τους κατά την εγκυμοσύνη, ενώ οι ίδιες έχουν 22 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Πάντως μόνο 11 από τις 709 γυναίκες με κορονοϊό (ποσοστό λιγότερο από 2%) πέθαναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που ισοδυναμεί με 159 θανάτους για κάθε 10.000 τοκετούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι έγκυες έχουν επίσης υπερτριπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά από κορωνοϊό και πενταπλάσια να χρειασθούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε σχέση με τις έγκυες χωρίς κορωνοϊό.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, άλλη μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων στις έγκυες. Μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι έγκυες εμφάνισαν περίπου παρόμοιες ήπιες παρενέργειες με τις μη έγκυες (κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι), ενώ ήταν ελαφρώς πιθανότερο να αναφέρουν ναυτία ή εμετούς μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top