«Ροζ φεγγάρι»: Σήμερα η πρώτη υπερπανσέληνος της χρονιάς

Θα κορυφωθεί το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης

Τα βλέμματα όλων σήμερα και αύριο το βράδυ θα είναι στραμμένα στον ουρανό, καθώς θα υπάρξει η πρώτη υπερπανσέληνος της χρονιάς, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για δύο συνεχόμενα βράδια.

Αυτή η πανσέληνος, η οποία είναι γνωστή και ως «Ροζ Υπερπανσέληνος» θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% μεγαλύτερη από την τυπική πανσέληνο. Ονομάζεται μάλιστα «ροζ» γιατί στο βόρειο ημισφαίριο συμπίπτει με την άνοιξη και την άνθιση. 

Ροζ υπερπανσέληνος

Επίσης οι αυτόχθονες της Αμερικής το ονόμαζαν «Ροζ Φεγγάρι» επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, του phox subulata, κοινώς αποκαλούμενο ως phox ή moss phlox, που επίσης το ακούμε και ως «ροζ βρύα» και είναι ένα από τα πρώτα της άνοιξης. Επίσης ονομάζεται και πασχαλιάτικη πανσέληνος.

η υπερπανσέληνος του Απριλίου

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης - Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

ροζ φεγγάρι

Την Τρίτη 27 Απριλίου, το απόγευμα, η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη.

Φέτος θα έχουμε δύο υπερπανσελήνους, την πρώτη στις 27 Απριλίου και τη δεύτερη στις 26 Μαΐου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top